avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... noua lege privind plata in rate a datoriilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

noua lege privind plata in rate a datoriilor la Asociatie

Buna ziua,
am auzit la tv ca parlamentul va adopta o lege prin care se va da posibilitatea platii datoriilor la asociatie prin furnizorul direct de servicii -apa ,gaze etc.
Nu am inteles fb. Stie cineva mai bine ce cuprinde ac. noua lege ?

Ar putea ajuta multe persoane .
multumesc
Se aude de o lege dar total altfel decat spuneti dumnaevoastra in titlu si in continut. Nu este vorba de plata in rate a datoriilor catre asociatie. Nu este vorba de plata "datoriilor la asociatie prin furnizorul direct...".

Este vorba despre o lege care sa-i oblige pe furnizori sa incheie direct contracte cu fiecare proprietar in parte si nu cu asociatia asa cum este acum. Aceasta seamana cu relatia pe care o avem in prezent cu furnizorul de energie electrica, de telefonie, de cablu..., care factureaza pe fiecare apartament si poate sista individual furnizarea serviciului fara sa-i afecteze pe vecini.
Aceasta insa necesita mari investitii din partea furnizorului, pe care tot proprietarii le vor suporta direct sau indirect. Avantajele sunt totusi evidente pentru beneficiarii de servicii si utilitati care-si achita la timp facturile. Acestia nu mai risca sa li se opreasca, de exemplu apa, din vina vecinilor restantieri. Cei care nu-si achita facturile pot "beneficia" de acelasi tratatment pe care-l are acum un apartament care nu-si plateste energia electrica: notificare dupa 30 de zile de intarziere si intreruperea energiei electrice dupa alte 5 zile. Rebransarea se poate face doar dupa achitarea debitelor, a penalizarilor si a unei taxe de rebransare.
Ar ajuta multe persoane sa se disciplineze si sa respecte termenele contractuale.
Dupa cum am spus ,n-am inteles fb. ce fel de lege noua va fi adoptata si care va fi continutul ei.
In ceea ce priveste disciplinarea multor persoane care au posibilitati financiare sunt perfect de acord ,cu toate ca sunt multi tineri ,pensionari saraci si bolnavi pe care foarte putini le inteleg situatia.
Am gasit ceva :
,,Gata cu vecinii rau platnici. Un proiect de lege sta pe masa parlamentarilor si prevede ca toti furnizorii de utilitati sa fie obligati sa incheie contracte individuale cu fiecare locatar.

"Reglementarea asigura posibilitatea de a recupera mai usor si mai repede datoriile propretarilor de locuinte", se precizeaza in expunerea de motive a draftului, care a fost avizat deja favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului, informeaza
Evenimentul Zilei.

Daca proiectul va primi unda verde, cei de la gaze sau furnizorii de apa vor trebui sa ceara lista proprietarilor fiecarui apartament si sa incheie contract individual cu fiecare proprietar in maximum 180 de zile, mai arata sursa citata.

Locatarii se tem insa ca in urma acestei masuri vor avea costuri in plus.

Presedintele Federatiei Asocietiei de Proprietari, Radu Opaina, spune ca in prezent legea permite separarea locatarilor la utilitati, dar societatile refuza de multe ori sa monteze contoare.

Noua lege prevede ca cei care nu-si pot achita pe loc datoriile avute in momentul in care vor fi montate contoarele individuale, vor plati datoria esalonat.,,
Aceasta lege, dincolo de scopul ei laudabil, ar costa enorm asociatiile de proprietari care va trebui sa-si monteze o alta infrastructura de tevi pentru care blocurile nu sunt pregatite din proiectul initial de constructie, astfel incat contoarele sa poata fi controlate din afara apartamentului si citirea consumurilor idem.
Blocurile vor arata ca niste uzine chimice, intr-un peisagiu suprarealist, cu apartamentele ingropate sub magistrale de tevi unele peste altele.

As zice ca legea va fi nascuta moarta.
Daca in prezent se pune in discutie masurarea caldurii cu repartitoarele....apai ce se preconizeaza prin aceasta lege este de 100 de ori mai complicat si mai costisitor.
Daca in prezent asociatiile nu sunt in stare sa-si repare niste amarate de bucati de coloane de apa din subsol....pai cum o sa fie in stare sa-si construiasca noua infrastructura? E de rasul curcilor!

Ma tem insa sa nu iasa o lege ca aceea 170/2010 imposibil de pus in aplicare.

Cu legea asta in sfarsit vom scapa de asociati si de la :((plata salariilor mari platit pentru angajatii asociatiilor.X-(:((
Cu legea asta in sfarsit vom scapa de asociati si de la plata salariilor mari platit pentru angajatii asociatiilor.


Si de curatenia pe scara, plata curentului electric de la lift, reparatiile partilor comune cine se va ocupa daca „scapam” de asociatii?

Alte discuții în legătură

Care este procedura de sistare a serviciilor de utilitati pentru rau platnici? eliasav eliasav A reusit cineva sa sisteze unele servicii de utilitati? Ce servicii de utilitati pot fi sistate pentru imobilele din Bucuresti? Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Decizie corecta a asociatiei de proprietari ? leia leia Suntem trei apartamente pe scara care nu ne-am pus contoare de gaze separat . Deoarece unul din cele trei apartamente are datorii mari la intretinere ... (vezi toată discuția)
O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)