Buna ziua,
am auzit la tv ca parlamentul va adopta o lege prin care se va da posibilitatea platii datoriilor la asociatie prin furnizorul direct de servicii -apa ,gaze etc.
Nu am inteles fb. Stie cineva mai bine ce cuprinde ac. noua lege ?
Eu sunt pentru debransare, pentru separare, pentru tot ce ne poate face cat mai putin dependenti de vecinii din bloc. Daca legea va fi facuta cu cap sunt convins ca furnizorii, de comun acord cu asociatiile de proprietari vor gasi solutiile tehnice corespunzatoare.
Am avut un restantier profesionist (se poate vedea si-acum pe listele de plata afisate pe site-ul asociatiei noastre) care din anul 2000 pana in 2011 nu a platit, de bunavoie, vreun leu la asociatie. Apartament cu 5 camere, 98 m.p., 6 persoane...
Dupa primul an de neplata, asociatia l-a actionat in instanta. Dupa doi ani am reusit sa ajungem la executare silita, cand in preziua licitatiei a achitat. L-am actionat iar in judecata si dupa alti 2 ani iar a platit inainte de a fi executat. In 2010 am ajuns iar la executare silita si la inceputul anului 2011 chiar s-a vandut apartamentul prin executor si ne-am recuperat o mare parte din debite.
In aceasta perioada furnizorul de telefonie, cablu, internet i-a taiat accesul la aceste servicii.
Furnizorul de electricitate l-a lasat pe intuneric.
Gaz, apa calda si caldura a consumat la comun pana in 2007 cand tot blocul s-a debransat si fiecare si-a instalat centrala de apartament, mai putin acel apartament.
Dar a ramas in continuare cu consum de apa rece pe care nu am avut posibilitatea tehnica sa o oprim. Daca opream apa pe acea coloana (de fapt 3 coloane: baie mare, baie mica si bucatarie) afectam alte 19 apartamente pentru ca in afara de coloanele verticale mai sunt si orizontale care trec de la un apartament la altul, perete in perete.
Am solicitat sprijinul furnizorului, invocand chiar prevederea din legea actuala care spune ca furnizorii pot face contracte direct cu proprietarii iar asociatie sa fie doar intermediar. Contract separat nu au vrut sa incheie iar solutie tehnica de sa-l debransam nu am gasit. Ne-au sugerat sa ne facem coloane pe casa scarii sau direct din subsol prin gheuri pentru fiecare apartament...
Nici nu ne-am pus vreodata problema daca este sau nu legal sa-l debransam, daca este moral, daca ne este mila, daca va fi un focar de infectii, sau alte asemenea lucruri care s-au mai spus aici pe forum. Eu nu trebuie sa fiu fortat sa dau de pomana. Eu dau cui vreau de pomana si fiecare are libertatea sa-i dea apa, gaz, bani de buzunar oricui, inclusiv unui vecin. E treaba oricarui om si nu obligatia lui.
Am avut destule discutii si-atunci cand am instalat in toata asociatia apometre individuale si nu s-a mai platit la comun si-acu vedem clar beneficiile acestei actiuni, cand fiecare plateste cat consuma si nu stam la panda sa vedem daca-si spala rufele mai des sau mai rar, daca-si uda florile...
Am avut discutii si atunci cand am debransat tot blocul de la incalzirea centralizata, publica. Acum toti au CT de apartament, au apa calda si caldura exact cat vor si cand vor iar costurile cu gazul si apa calda sun la jumatate fata de blocurile inca racordate la sistemul public.
Si fiti siguri ca niciunul din cei care au CT de apartament nu au restante la gaz sau electricitate ca le-ar taia in a doua luna de intarziere.
Pentru aceste motive si multe altele eu sunt pentru instalatii individuale, contorizare individuala si contract separat intre furnizorul de apa si fiecare proprietar chiar daca initial o sa ne coste ceva bani.
Am facut anul acesta doua contracte de aproximativ 260 mil lei vechi fiecare pentru modnizarea a doua lifuri. Unul a fost pus astazi in functiune, in probe. Aceste contracte, incheiate cu o firma mica-medie, le-am negociat si le achitam in 12 luni.
Ori furnizorii nostri de apa sunt firme mari, sunt colosi, au posibilitatea sa realizeze lucrarile pentru furnizarea apei si sa platim in 5 ani.
Interventie moderator.
Parerea moderatorilor nu se face in calitate de moderatori, ci in calitate de utilizatori sau, daca vreti, in calitate de administrator sau presedinte.
Nu e vorba de a ne bate in "de partea cui esti", ci in a aduce argumente, daca intelegeti ce sunt acelea. Nu e vorba de a plange cuiva de mila, ci de a judeca. Judecata se face cu mintea, nu cu lacrimile si se face avand in vedere fiecare ce asociatii cunoaste.
La mine in bloc nu s-ar putea face separarea, la altii o fi posibil.
Fiecare poate cantari toate argumentele, nu numai ce-i vine in minte sau paraponul care i s-a pus pe vecinul restantier pentru ca aceasta problema este foarte serioasa si implica atat cheltuieli, aspect urat al holurilor si apartamentelor, vointa furnizorilor, posibilitatile de contractare.
Sa stiti ca sunt multe argumente si de-o parte si de alta, ideea e sa respecti argumentele celuilalt, chiar daca le mai iei si in gluma.
Iar dupa parerea mea, se face mult zgomot pentru nimic, pentru ca iluziile sunt prea mari. Cand o sa se invete romanii sa nu se mai iluzioneze?