adriantot a scris:
Pai si-acum de conducerea si administrarea asociatiilor se ocupa tot proprietarii. Si-acestia apeleaza la firme de specialitate sau la persoane calificate pentru administrare, cenzorat, curatenie, reparatii... Din acest punct de vedere nu se schimba nimic.
Sigur ca se mai pot reduce cheltuielile cu personalul asociatiei dar cresc altele. De exemplu noi cand am renuntat la incalzirea centralizata, au scazut cheltuielile cu plata firmei specializate care gestiona repartitoarele de caldura pentru ca am reziliat contractul cu ei. Dar proprietarii au facut mari eforturi financiare pentru asi instala centrala termica de apartament. Pe de alta parte au castigat confort...
Asa ca, daca furnizorul de apa, de exemplu va realiza instalatii separate pentru fiecare apartament, o sa-i puna la plata pe proprietari direct, atunci cand vor efectua lucrarea sau indirect prin cresterea pretului apei pentru asi recupera costul investitiei. Ne va costa oricum mai mult decat castigam prin reducerea cu 10% a costurilor salariale din asociatie. Nu acesta este marele avantaj, ci faptul ca nu mai suntem legati unul de altul prin acelasi contract si nu mai riscam sa avem apa oprita pentru ca vecinul nu-si plateste datoriile.
Buna dimineata!
La noi ,pe scara blocului(avem asociatie mica de scara), avem toata instalatia de apa refacuta si individuala.Aceasta debransare a fost suportata de proprietari Ex.conductele de aapa rece sunt trase prin casa scarii si intra separat prin fiecare apartamentm contorizarea este afara din apartament , adica la ghena de gunoi(cabina). Si cu toate astea furnizorul de apa , are contract cu asociatia de proprietari. Instalatia de gaze ,la fel. dar isi plateste fiecare consumul direct furnizorului. Consumul gazelor pe un apartament de 3 camere cu centrala proprie este ; de aprox. 300 lei, luna de varf cea mai friguroasa(decembrie, ianuarie , februarie.), daca apartamentul este si izolat, se poate si mai putin. Ex. eu personal am izolat apartamentul prin interior + geamuri si usi de termopan si nu am platit niciodata mai mult de 270 lei. apartament 3 camere si o temperatura constanta de 22 grade(termostat programat), + apa calda cand vrea eu.
Dorina.