avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... noua lege privind plata in rate a datoriilor la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

noua lege privind plata in rate a datoriilor la Asociatie

Buna ziua,
am auzit la tv ca parlamentul va adopta o lege prin care se va da posibilitatea platii datoriilor la asociatie prin furnizorul direct de servicii -apa ,gaze etc.
Nu am inteles fb. Stie cineva mai bine ce cuprinde ac. noua lege ?

Ar putea ajuta multe persoane .
multumesc
adriantot a scris:

Pai si-acum de conducerea si administrarea asociatiilor se ocupa tot proprietarii. Si-acestia apeleaza la firme de specialitate sau la persoane calificate pentru administrare, cenzorat, curatenie, reparatii... Din acest punct de vedere nu se schimba nimic.
Sigur ca se mai pot reduce cheltuielile cu personalul asociatiei dar cresc altele. De exemplu noi cand am renuntat la incalzirea centralizata, au scazut cheltuielile cu plata firmei specializate care gestiona repartitoarele de caldura pentru ca am reziliat contractul cu ei. Dar proprietarii au facut mari eforturi financiare pentru asi instala centrala termica de apartament. Pe de alta parte au castigat confort...
Asa ca, daca furnizorul de apa, de exemplu va realiza instalatii separate pentru fiecare apartament, o sa-i puna la plata pe proprietari direct, atunci cand vor efectua lucrarea sau indirect prin cresterea pretului apei pentru asi recupera costul investitiei. Ne va costa oricum mai mult decat castigam prin reducerea cu 10% a costurilor salariale din asociatie. Nu acesta este marele avantaj, ci faptul ca nu mai suntem legati unul de altul prin acelasi contract si nu mai riscam sa avem apa oprita pentru ca vecinul nu-si plateste datoriile.

Buna dimineata!
La noi ,pe scara blocului(avem asociatie mica de scara), avem toata instalatia de apa refacuta si individuala.Aceasta debransare a fost suportata de proprietari Ex.conductele de aapa rece sunt trase prin casa scarii si intra separat prin fiecare apartamentm contorizarea este afara din apartament , adica la ghena de gunoi(cabina). Si cu toate astea furnizorul de apa , are contract cu asociatia de proprietari. Instalatia de gaze ,la fel. dar isi plateste fiecare consumul direct furnizorului. Consumul gazelor pe un apartament de 3 camere cu centrala proprie este ; de aprox. 300 lei, luna de varf cea mai friguroasa(decembrie, ianuarie , februarie.), daca apartamentul este si izolat, se poate si mai putin. Ex. eu personal am izolat apartamentul prin interior + geamuri si usi de termopan si nu am platit niciodata mai mult de 270 lei. apartament 3 camere si o temperatura constanta de 22 grade(termostat programat), + apa calda cand vrea eu.
Dorina.
In sfarsit o lege care sa oblige furnizorii in mod imperativ sa incheie contracte individuale( si sa realizeze bransamente separate) cu fiecare proprietar.Se va termina si cu sistemul actual de plata a utilitatilor cand ii vine bine proprietarului sau cand ii convine lui. Consumi, platesti in termen altfel ...
In felul acesta poate , proprietarii vor fi mai atenti pe ce dau banii a.i. luna urmatoare sa se mai bucure de utilitati.Se termina pentru multi si posibilitatea de a consuma moca pe socoteala de la pausal.=D>

Incet, incet, respectul pentru proprietate va reveni in capul romanilor.:thumbup:
teoretic se poate opri apa si caldura la fiecare apartament, deoarece racordul fiecarui apartament este prevazut cu robinet de izolare.
problema ar fi accesul in apartament, dar si acesta se poate rezolva legal pt. ca exista lege in acest sens.
....Dupa care omul se racordeaza la loc....;)

Lasand gluma la o parte, furnizorii nu pot face contracte individuale pe o utilitate care vine pe teava comuna, daca la un moment dat din teava comuna nu se desprinde o cale individuala de aprovizionare si la care furnizorul sa aiba acces independent de proprietatea privata a clientului.
Cu alte cuvinte furnizorii nu vor face niciodata contracte pe aparate de masura din apartament. Poate va aduceti aminte ca pe vremuri existau contoarele electrice inauntrul apartamentelor. Acum asa ceva nu mai este posibil, asa ca de construit o noua infrastructura de tevi este obligatorie daca proprietarii doresc contracte individuale.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
elga50, moderator
La mine contorul electric este inca in apartament.

Nu stiu daca as fi de acord ca, casa mea sa fie plina de tevi de la gaze, apa, caldura.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Care este procedura de sistare a serviciilor de utilitati pentru rau platnici? eliasav eliasav A reusit cineva sa sisteze unele servicii de utilitati? Ce servicii de utilitati pot fi sistate pentru imobilele din Bucuresti? Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Decizie corecta a asociatiei de proprietari ? leia leia Suntem trei apartamente pe scara care nu ne-am pus contoare de gaze separat . Deoarece unul din cele trei apartamente are datorii mari la intretinere ... (vezi toată discuția)
O problema cu apa rece de la apa nova..... IonCristi79 IonCristi79 Buna ziua! Ma numesc Serbu Cristi locuiesc in Bucuresti sectorul 5. De ceva timp exista o problema la mine in bloc legata de apa rece de la Apa Nova. Avem ... (vezi toată discuția)