Daca nu aveti o hotarare definitiva... nu o puteti pune in executare. Promovati o ordonanta presedintiala pentru a obtine o hotarare executorie pana se solutioneaza dosarul de divort. Dupa ce obtineti acea hotarare, contactati un executor judecatoresc pentru a o pune in executare!
Sunt intr-o situatie asemanatoare. Am o hotarare definitiva in ce priveste programul de vizitare - sentinta s-a dat in martie cu posibilitate de recurs in 15 zile, recurs pe care nu l-a inaintat nici fosta sotie nici eu.
Cu toate ca sunt in perioada in care copilul ar trebui sa fie cu mine, fosta sotie l-a luat fara stirea mea si a plecat la parintii ei. Ce pot face pentru a-mi vedea copilul ?
Multumesc
Buna ziua!
Eu va sugerez sa va adresati unui mediator. Stiu ca atitudinea de acum a fostei sotii pare un obstacol de netrecut, dar aceasta se poate imbunatatii daca cei implicati se aseaza la masa dialogului, un dialog real, nu certuri si reprosuri, deoarece pana la urma parintii, in afara drepturilor si obligatiilor, au un interes major comun, binele copilului.
Cu siguranta amandoi parintii ii doriti binele acestui copil si nu doriti sa-l privati de dragostea si prezenta celuilalt, doar ca cel mai adesea, uramarile unui divort sunt si ruperea unei comunicari civilizate, a dialogului deosebit de necesar in astfel de situatii. Avem memoria scurta, uitam ca atunci cand am facut acel copil, l-am facut pentru ca l-am dorit, iar persoana cu care l-am facut am considerat-o demna sa fie parinte alaturi de noi. Este posibil ca acesta sa nu fie parintele ideal, dar este parintele copilului nostru fiinca tocmai noi am facut acest lucru posibil.
De aceea, eu cred ca medierea este o modalitate prin care, cu ajutorului unui profesionist, se poate reface dialogul dintre parinti, acesta fiind primul pas catre o viitoare buna colaborare in privinta interesului lor comun, linistea si fericirea copilului. Va recomand sa apelati la acest ajutor. De retinut este ca, informarea si consilierea privind rocesul de mediere este gratuita.
Va doresc toate cele bune!
Desi cele aratate de colega cu privire la mediere sunt calea cea mai buna pentru asigurarea unui climat adecvat in jurul copilului, din pacate situatia dvs. nu prea se pliaza pe acest fundament.
Ceea ce puteti face este foarte simplu. Investiti hotararea care va da drept de vizitare si puneti-o in executare. In cazul in care sotia nu se conformeaza de buna voie dispozitiilor instantei cu privire la dreptul dvs. de vizitare a copilului, apelati la un executor judecatoresc.
Sunt intru totul de acord cu imaginea pe care ati descris-o, la fel si cu sugestia dvs. Mai mult, chiar i-am facut o propunere in sensul apelarii la un mediator. Insa taraganarea situatiei din partea ei s-a incheiat cu refuz, a gasit "suficiente" motive ca nu putem ajunge la un consens cu atat mai mult cu cat chiar ea mi-a spus ca acel parinte caruia ii este incredintat copilul va avea cel mai mult de castigat. De aici am dedus ca nu mai putem vorbi de "interesul suprem al minorului", ci de faptul de a profita de unele privilegii pe care i le da legea si pe care le suplimenteaza ea dupa bunul plac.
Acestea fiind datele, vreau sa constientizam si copilul de un program pentru a intelege si a trece mai usor peste situatie, de a fi sigur ca si el, ca si majoritatea copiilor are dreptul atat la mama cat si la tata, chiar daca ei nu mai locuiesc impreuna. Numai ca fosta sotie vrea cu tot dinadinsul sa naruiasca aproape orice prilej de a avea copilul in preajma, chiar daca el asta isi doreste foarte mult.
Desi imi doresc, pentru a evita un stres inutil al nostru si care observ ca deja il influenteaza si pe copil, fosta sotie este refractara la solutia medierii de orice fel; mai mult, si la telefon imi raspunde destul de rar, cu precadere cand copilul este la ea sau imi spune ca doarme, mananca etc. deci nu pot vorbi cu el.
Asa cum am spus, eu si copilul suntem foarte legati, lucru pe care mi-l doresc si in continuare si vreau sa am macar contactul pe care mi l-a permis instanta judecatoreasca.
Am sunat un executor si mi-a zis ca in functie de ce este scris in hot jud, este posibil ca, desi am un program exact, sa poata interveni si dorinta subiectiva a fostei sotii si sa nu isi dea acordul la vizite!!! In cazul meu textul este: "Instanta in numele legii hotaraste: reglementeaza dreptul reclamantului de a avea legaturi personale cu minorul ... astfel: reclamantul poate sa stea cu copilul la domiciliul sau in zilele de...., de asemenea, minorul poate petrece cu tatal sau prima jumatate din vacanta de vara". Este oare o formulare care ar crea interpretari dpdv juridic?
Multumesc