In anul 2008 am achizitionat marfa de la un producator de mezeluri, firma care acum e in insolventa. Dupa emiterea facturii, ambele firme (producator si beneficiar) au fost suspendate. In mai 2011 am primit o somatie din partea executorului care se ocupa de insolventa producatorului care ma anunta ca am de plata factura + penalitati. O factura emisa constituie contract in forma simplificata? Tinand cont ca nu am fost contactat de firma producatoare dupa scadenta facturii si nici nu am avut posibilitatea sa intru in contact cu ei, pot sa nu recunosc penalitatile aferente? Factura fara semnatura are valoare in instanta?
Daca factura nu are semnatura si stampila cumparatorului, nu are nicio valoare in instanta. De penalitati nici nu poate fi vorba.Acestea se calculeaza numai in baza unui contract semnat de ambele parti.
Luati legatura cu un avocat. Daca au trecut mai mult de 3 ani de la data scadenta a facturii, suma este prescrisa.
Desi formularul de factura are rubrica de semnatura aceasta nu este obligatorie. Nu exista nicio prevedere legala expresa care sa stipuleze acest lucru.Facturile pot fi trimise si prin posta sau curier intrucat conform C.F acestea se pot intocmi si la 2-3 zile dupa livrarea marfii.
Daca exista aviz de insotire a marfii, comanda sau orice alt document prin care se poate face dovada ca ati primit marfa, sunteti bun de plata.
In ceea ce priveste penalitatile de intarziere, acestea nu pot fi solicitate decat daca exista un contract intre parti sau daca in factura sunt trecute expres data platii si faptul ca neplata atrage penalitati de ........./zi. In orice alta situatie se poate solicita dobanda legala.
Fiind din 2008 verificati sa nu fie prescrisa si atunci nu mai platiti nimic.