avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva, reangajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva, reangajare

Va rog sa-mi raspundeti si mie la o intrebare.
Problema mea este urmatoarea: societatea la care am lucrat a factut concediere colectiva, am intrat in somaj urmand sa fim reangajati de o alta firma. Desi stiam ca situatia finaciara este destul de grea, ne-au incurajat sa ne reangajam. Ne-am reangajat in urma multor promisiuni (eu de ex. m-am reangajat de cateva zile), acum ne-am dat seama ca totul este o minciuna, nici vorba de salarii (datorii, ale firmei, imense la curent, gaze, etc). Regret ca m-am reangajat, ce pot sa fac, caci am inteles ca am pierdut ajutorul de somaj. Aceasta este intrebarea- ce pot sa fac in situatia de fata?
Societatea respectiva a incasat sume de bani in urma reangajarii, sau urmeaza sa incaseze, majoritatea salariatilor au varsta peste 45 de ani, eu de ex. sunt intretinator de familie, in cazul acestea suma primita de societatea respectiva este mare,deci dumnealor au niste facilitati de pe urma noastra, iar noi ne aflam intr-o situatie disperata, caci nu ne primim salariile.
Va rog din suflet sa-mi raspundeti ce este de facut?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 25 Iulie 2011
1. Puteti sesiza ITM-ul si/sau instanta de judecata pentru neplata salariilor.

2. Pe ce durata a fost incheiat c.i.m.? ... daca a fost incheiat pe durata determinata de cel mult 12 luni , atunci plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata , urmand a se relua plata de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.

Daca durata c.i.m. este nedeterminata, in acest caz plata indemnziatiei de somaj a incetat, urmand ca pentru a primi din nou indemnizatia de somaj sa depuneti un nou dosar.

3. Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani. ... art.85 alin.1 din Legea nr.76/2002

4. Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2). ... alin.4 al art.85 din Legea nr.76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficii angajare someri Vod Vod Buna ziua. Beneficiez de indemnizatie de somer timp de 9 luni, daca in cea de-a opta luna angajatorul care m-a bagat in somaj ma angajaza inapoi , are dreptul ... (vezi toată discuția)
Angajare PETRUPOMPILIU PETRUPOMPILIU Sunt somer. As dori sa ma angajez la o firma la care am mai lucrat in ultimi doi ani ,pot? ce facilitatii am? (vezi toată discuția)
Angajarea somerilor camisolo camisolo In cazul in care durata raporturilor de munca nascute prin angajarea unui somer va fi mai mica de 3 ani deoarece angajatul isi gaseste alt loc de munca, ... (vezi toată discuția)