avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficii angajare someri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficii angajare someri

Buna ziua. Beneficiez de indemnizatie de somer timp de 9 luni, daca in cea de-a opta luna angajatorul care m-a bagat in somaj ma angajaza inapoi , are dreptul la acele facilitati la angajarea unui somer? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 23 Mai 2016
1. Numai in situatia in care aveti varsta peste 45 de ani , angajatorul primeste de la stat o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (500 de lei).

Legea nr.76/2002
art. 85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
....
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
....
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.

2. In schimb, dvs. daca va angajati pe durata nedeterminata cu norma intreaga beneficiatiă, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erati îndreptăţit să primiti indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(art.72 alin.1 din actul normativ mai sus citat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare persoane peste 45 ani carmen carolina carmen carolina As dori sa stiu daca exista facilitati pentru angajatorii care angajeaza persoane cu varsta peste 45 de ani. (vezi toată discuția)
Facilitati angajare someri amocanu amocanu Buna ziua, Sunt administratorul unei microintreprinderi si as dori sa angajez o persoana cu studii superioare care are 53 de ani si si-a terminat recent ... (vezi toată discuția)
Angajati cu varsta peste 50-55 ani maria_2016 maria_2016 Citisem cu ceva timp in urma, ca angajatii care angajeaza persoane cu varste de peste 50-55 ani, beneficiaza de scutiri la plata asigurarilor pentru ... (vezi toată discuția)