avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... legea mai favorabila.circumstante speciale.cauze de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

legea mai favorabila.circumstante speciale.cauze de reducere.mica reforma.exceptia de neconstitutionalitate admisa

normele juridice introduse de mica reforma in Codul penal-art. 74 indice 1-sunt neconstitutionale potrivit Curtii Constitutionale.
1)aceste norme raman totusi mai favorabile pentru cei care s-ar afla in timp sub actiunea lor?
2)nu vi se pare gresit ca, desi Curtea Constitutionala face referire la distinctia folosita de legiuitorul indolent in functie de momentul procesual ori la neclaritatea legii, in loc sa dea o decizie interpretativa sau manipulativa cu privire doar la aceste aspecte, admite exceptia in totul?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:51, 29 Iulie 2011
am si eu un articol pe aceasta tema, dar nu am primit inca nici un raspuns. Cu toate acestea, vad ca in noul cod penal, la art. 5 se face clar lamurirea ca este obligatoriu sa se tina cont de legea mai favorabila, chiar daca aceasta a fost declarata neconstitutionala, daca a fost valabila pe perioada desfasurarii procesului, pana la o hotarare definitiva. Acum mai ramane doar sa intre in vigoare noul cod, dar acest lucru cred ca se va intampla abia in 2012. Fac mentiunea ca nu sunt jurist, si este posibil ca acest raspuns sa nu fie cel pe care il asteptati.
In opinia mea este vorba de o lege penala mai favorabila insa exista o problema legata de temeiul legal in baza caruia se va aplica sanctiunea deoarece o prevedere legala declarata neconstitutionala nu poate fi invocata in motivarea solutiei dispuse.
Cu toate acestea, este echitabil ca aplicarea sanctiunii sa fie facuta chiar si in lipsa efectiva a temeiului legal (ma refer la art 74 ind 1 CP) organul judiciar avand oricum posibilitatea de a individualiza pedeapsa in baza altor texte de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar repus pe rol. depunere dovezi oltul oltul In baza art. 344 alin. 1 Cod de procedura penala, repune cauza pe rol..... deci dosarul meu a fost repus pe rol....pot sa mai depun dovezi in dosar? intreb ... (vezi toată discuția)
Art 74 indice 1 din codul penal Mihaela Enache Mihaela Enache Art 74 indice 1 din Codul penal introdus prin legea 202/2010 a fost declarat neconstitutional. Aveti idee daca s-a publicat decizia in M. of? eu nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii penale mai favorabile Ionascu_Cristian Ionascu_Cristian Art. 595 din Noul Cod de Procedura Penala, instituie un tratament discriminatoriu pentru persoanele majore aflate in executarea unei pedepse privative de ... (vezi toată discuția)