normele juridice introduse de mica reforma in Codul penal-art. 74 indice 1-sunt neconstitutionale potrivit Curtii Constitutionale.
1)aceste norme raman totusi mai favorabile pentru cei care s-ar afla in timp sub actiunea lor?
2)nu vi se pare gresit ca, desi Curtea Constitutionala face referire la distinctia folosita de legiuitorul indolent in functie de momentul procesual ori la neclaritatea legii, in loc sa dea o decizie interpretativa sau manipulativa cu privire doar la aceste aspecte, admite exceptia in totul?
am si eu un articol pe aceasta tema, dar nu am primit inca nici un raspuns. Cu toate acestea, vad ca in noul cod penal, la art. 5 se face clar lamurirea ca este obligatoriu sa se tina cont de legea mai favorabila, chiar daca aceasta a fost declarata neconstitutionala, daca a fost valabila pe perioada desfasurarii procesului, pana la o hotarare definitiva. Acum mai ramane doar sa intre in vigoare noul cod, dar acest lucru cred ca se va intampla abia in 2012. Fac mentiunea ca nu sunt jurist, si este posibil ca acest raspuns sa nu fie cel pe care il asteptati.
In opinia mea este vorba de o lege penala mai favorabila insa exista o problema legata de temeiul legal in baza caruia se va aplica sanctiunea deoarece o prevedere legala declarata neconstitutionala nu poate fi invocata in motivarea solutiei dispuse.
Cu toate acestea, este echitabil ca aplicarea sanctiunii sa fie facuta chiar si in lipsa efectiva a temeiului legal (ma refer la art 74 ind 1 CP) organul judiciar avand oricum posibilitatea de a individualiza pedeapsa in baza altor texte de lege.