avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicarea legii penale mai favorabile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicarea legii penale mai favorabile

Art. 595 din Noul Cod de Procedura Penala, instituie un tratament discriminatoriu pentru persoanele majore aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, in baza unei decizii a instantei, decizie ramasa definitiva.
Prin introducerea Noului Cod Penal si al Codului de Procedura Penala, pentru a acorda detinutilor dreptul la un tratament juridic egal, echitabil si nediscriminatoriu, este necesara recalibrarea juridica a pedepselor aflate in executare. Dreptul de a modifica o pedeapsa aflata in executare, este un drept exclusiv al instantei care a individualizat pedeapsa. Legiuitorul incearca prin art. 595 noul CPP sa modifice anumite categorii de pedepse (cele ce depasesc maximul special din noile incadrari ale noului CP). In acest fel, se instituie, de facto, un tratament juridic discriminatoriu si arbitrar. Reducerile de pedeapsa nu sunt uniforme (de ex: doi coautori au primit sanctiuni diferite, de, sa zicem, 8 si 9 ani, pedepse ce se vor reduce sub efectul legii, la noul maxim special de, sa zicem, 8 ani. De ce unul dintre infractori, fara sa fi avut de exemplu o “conduita ireprosabila” in penitenciar, primeste o reducere a pedepsei de 1 an si, cel care are nenumarate evidentieri, ramane cu pedeapsa de 8 ani?).
Toate pedepsele aflate in executare, trebuiesc recalibrate, reduse proportional cu reducerea incadrarilor. In acest fel, pedepsele vor reflecta, inclusiv in noile incadrari reduse, vointa instantei care a individualizat pedeapsa.
De exemplu: pentru o inselaciune, instanta a acordat, cf. art. 215 (2) CP vechi, o pedeapsa de 5 ani, la o incadrare de 3 – 15 ani. (1/3 din maxim).
In noul CP, incadrarea se reduce la un maxim de 5 ani. Legiuitorul comite o grava eroare considerand ca, dupa intrarea in vigoare a noului CP si a noului CPP, aceasta pedeapsa poate fi mentinuta, ea nedepasind maximul special din noul CP. Ar insemna ca, in noua incadrare, infractiunea veche sa fie evaluata la maximum de gravitate – 5 ani – ceea ce este fals. Instanta a stabilit gravitatea faptei la 1/3 din maximul de 15 ani. Daca noul maxim este de 5 ani, pedeapsa trebuie recalibrata la 1/3 din noul maxim, adica la 1 an si 8 luni.
Argumentatia mea, se bazeaza pe Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 573/03.05.2011 si nr. 1470/08.11.2011 din care rezulta ca, pedepsele privative de libertate, aflate in executare pe baza unei decizii a unei instante, decizie ramasa definitiva, pentru a nu incalca autoritatea lucrului judecat, la intervenirea unei legi penale mai favorabile, pot beneficia de aspectul mai favorabil, numai in privinta beneficiilor rezultate dintr-o reducere a incadrarii fapte. Decizia CCR este definitiva, executorie, fara aplicare secventiala, trunchiata sau partiala. Ea produce aceleasi efecte (recalibrarea juridica a pedepsei) pentru toti detinutii aflati in situatii similare (executarea unei pedepse privative de libertate).
Ce trebuie sa fac pentru a ataca acest articol in instanta, considerandu-l neconstitutional?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:27, 6 Februarie 2014
Cred ca ati fost putin nervos cand ati postat si nu se intelege foarte bine.
Inteleg ceea ce urmariti ca finalitate, dar nu am inteles in mod clar continutul motivarii dvs.
cred ca puteti astepta ca in viitorul foarte apropiat cred , sa se dea o ordonanta de urgenta care sa prevada sa se aplice tuturor pedepselor o reducere conform recunoasterii pedepsei, aplicare pedepselor functie de noul cod penal iar concursul sa fie aplicat ca pe vechiul cod si multe altele......
cred ca acest lucru se va intampla pana la sfarsitul lunii.
Magister,
Mea cupla, m-am grabit.
Urmaresc sa obtin recalibrarea unei pedepse privative de libertate. Toata stiinta mea imi spune ca, pedepsele aflate in executare, ar trebui reduse - printr-o contestare a mandatului de executare - cu aceeasi proportie care a fost folosita de catre legiuitor atunci cand, a redus incadrarile faptelor vechiului CP, in noul CP.
Doresc sa contest un mandat de executare si, in cadrul acelui demers sa atac si constitutionalitatea art 595 din noul CP.
Este extrem de complicat ceea ce vreti pe cale exceptiei de neconstitutionalitate.
Legislativul are dreptul de a stabili anumite pedepse iar Curtea Constitutionala sa analizeze constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea...

Dupa cum vedeti insa nu pare sa fie nici imposibil cu noua lege penala mai favorabila daca gurvernul isi da seama ca ar cam trebui sa faca modificari legislative, asa cum a mentionat Doberv.

Si eu m-am uitat destul de atent la aceste aspecte, desi numai din pura curiozitate, dar exista probleme destul de serioase vis-a-vis de neconstitutionalitate.Imposibil nu ar fi dar este extrem de complicat...deoarece este ceva care nu merge...
Exista si anumite probleme de tehnica legislativa, dar si de drept al legiuitorului si trebuie foarte bine motivat din ce considerente ar fi neconstitutional.
Deocamdata imi cam pare in mod egal constitutional si neconstitutional modul in care s-a procedat, dar nici nu am stat sa caut in amanunt hiba...hibelor...pentru ca nu m-a interesat in mod special pana acum...
Am analizat totul la nivel de pura curiozitate...
Poate conta enorm ceea ce ar interesa pe cel care formuleaza exceptia...

Pe ceea ce ati vrea sa invocati, daca veti oferi elemente suficiente de apreciere pentru a se ajunge la concluzie de discriminare, in mod normal Curtea Constitutionala ar admite o exceptie de neconstitutionalitate.Discriminarea nu se poate accepta si incalca constitutia.
Dar...daca se modifica legea pana la judecarea exceptiei de neconstitutionalitate aceasta exceptie ar ramane fara obiect...

Eu cred ca Doberv este destul de informat si daca el crede ca se va modifica legea exista sanse...
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimați membri ai acestui forum, vreau să declar un articol ... artemis84 artemis84 Stimați membri ai acestui Forum, Vreau să declar un articol ca fiind neconstituțional. Cu alte cuvinte, vreau să ridic o excepție de ... (vezi toată discuția)
Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Art 595 ncpp danacotoi danacotoi Acest articol poate sa fie invocat si intr-un caz de inselaciune (condamnare definitiva de 3 ani si 6 luni)? si pe baza Deciziei Curtii Constitutionale a ... (vezi toată discuția)