avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... retragere de bani fraudulos din card
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

retragere de bani fraudulos din card

Buna seara,
 Pe data de 13.07.2011 in jurul orei 14.30 vrand sa retrag o suma de bani de la ATM-ul de la sediul agentiei [editat] din localitate, am constatat, in urma unei operatiuni de interogare sold ca imi lipsea o suma importanta de bani .Am efectuat operatiunea “ultimele 10 extrageri” si am constatat ca au fost efectuate 11 cumparaturi on line cu cardul , in data de 13.07.2011 in valoare totala de 6826.54 Ron.
 In aceata situatie am intrat in sediul agentiei [editat],unde am adus la cunostiinta cele constatate de mine si am cerut explicatii.
 S-a listat un extras de cont si sumele figurau blocate
 S- a dat un telefon la [editat] Bucuresti ,de unde s-a precizat ca tranzactiile respective au fost efectuate in Polonia si mi s-a spus ca va fi anulat pe loc cardul .
 Am fost condusa in biroul responsabil agentie
Aici dansa mi-a spus ca sunt primul caz de acest gen ,a sunat la [editat] Bucuresti unde a cerut indrumari de procedura.
 Dansa a intocmit in calculator Avize de refuz la plata pentru fiecare suma in parte ,pe care le-am semnat si am primit asigurari ca sumele vor ramane blocate in cont pana la solutionarea litigiului ivit ..
 Mentionez ca tranzactiile frauduloase au fost efectuate in data de 13.07.2011 intre orele 11.15-11.36 ,iar eu am sesizat banca in aceeasi zi in jurul orei 14.45,iar sumele erau blocate in cont.
 Pe data de 20 .07. 2011 ,vazand ca nu primesc nici un semn m –am deplasat la agentia [editat] si am solicitat un nou extras si am constatat ca in data de 15.07.2011 banca a aprobat efectuarea platilor pentru 9 din cele 11 tranzactii in valoare totala de 5992.63 ron,iar 833 ron erau inca blocati -reprezentand cele 2 tranzactii,suma ce mi a fost repusa in cont ziua urmatoare.
As dori niste raspunsuri daca am sesizat banca la 3 ore de la comiterea fraudei si am intocmit avizele de refuz la plata era corect sa fie onorate tranzactiile respective de catre banca ?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: dumiel , utilizator 22:17, 30 Iulie 2011
Centrala Riscurilor Bancare (CRB)

Prezentare

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit, instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special sau instituţie de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare (20.000 RON), precum şi a informaţiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de către posesori.

Baza de date a Centralei Riscurilor Bancare este organizată în patru registre:

Registrul central al creditelor (RCC) conţine informaţii de risc bancar raportate de persoanele declarante şi este actualizat lunar;

Registrul creditelor restante (RCR) conţine informaţii de risc bancar referitoare la abaterile de la graficele de rambursare din cel mult ultimii şapte ani şi este alimentat lunar de Registrul central al creditelor;

Registrul grupurilor de debitori (RGD) conţine informaţii despre grupurile de persoane fizice si/sau juridice care reprezintă un grup de debitori si este alimentat lunar de Registrul central al creditelor;

Registrul fraudelor cu carduri (RFC) conţine informaţii despre fraudele cu carduri produse de către posesori raportate de persoanele declarante şi este actualizat on-line.

Utilizatorii informaţiilor existente în baza de date a CRB sunt persoanele declarante şi Banca Naţională a României.

Schimbul de informaţii de risc bancar se realizează electronic prin Reţeaua de Comunicaţii Interbancară.

Raportările efectuate de persoanele declarante conţin următoarele informaţii:

datele de identificare a debitorilor faţă de care persoana declarantă înregistrează o expunere mai mare sau egală cu limita de raportare (20.000 RON);
informaţii privind fiecare din creditele şi angajamentele de care debitorul beneficiază: tipul creditului, termenul de acordare, tipul garanţiei, serviciul datoriei, data acordării şi data scadenţei, valuta în care s-a acordat creditul, comportamentul creditului, suma acordată, suma datorată utilizata si suma datorata neutilizată la momentul raportării, suma restantă;
informaţii privind grupurile de persoane fizice şi/sau juridice care reprezintă un grup de debitori: denumire grup, cod grup, componenţa grup;
informaţii privind fraudele cu carduri produse de posesori: date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatării fraudei, suma fraudată.

Difuzarea informaţiilor de Centrala Riscurilor Bancare către persoanele declarante se face în două moduri:

rapoarte lunare care cuprind informaţii privind toţi debitorii pe care persoana declarantă i-a raportat în luna respectivă. Pentru fiecare debitor raportat, raportul lunar conţine toate informaţiile disponibile la Centrala Riscurilor Bancare referitoare la creditele şi angajamentele de care acesta a beneficiat de la toate persoanele declarante, fără a se preciza identitatea instituţiei creditoare (situaţia riscului global);
ca răspuns la interogările (cereri de consultare) on-line în cazul cărora persoanele declarante pot solicita două tipuri de informaţii: situaţia riscului global şi situaţia creditelor restante (pe o perioadă de şapte ani).

Trebuie precizat că pentru debitorii raportaţi de persoanele declarante, informaţiile sunt furnizate necondiţionat, în timp ce, pentru clienţii - debitori potenţiali, accesul persoanelor declarante este condiţionat de obţinerea prealabilă a acordului clienţilor respectivi.

Sisteme similare de gestiune a informaţiilor de credit funcţionează cu succes în ţări din Uniunea Europeană cu un grad ridicat de intermediere financiară, cum sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Spania.

[ link extern ]
OK .S-a rezolvat.Am primit banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita credit crb kony kony salut, imi poate spune si mie cineva daca suma limita datorata creditorului (pentru a fi in datele Centralei Riscului Bancar) este de 20 000 lei? Pentru ... (vezi toată discuția)
Frauda bancara sabrinapop sabrinapop In luna Noiembrie 2018 am primit un sms prin care se transmitea un cod pentru avizarea unei tranzactii de X $ din cardul de credit pentru cumparaturi la BRD. ... (vezi toată discuția)
Problema inchidere cont markyballer markyballer Buna ziua, Am fost astazi la sucursala BRD de la Unirii pentru a inchide contul si mare mi-a fost surprinderea cand am aflat ca figurez cu minus 87 RON. ... (vezi toată discuția)