avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Persoana in varsta+delir=incapacitate psihica?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Persoana in varsta+delir=incapacitate psihica?

Buna ziua,

Numele meu este Diana, am 32 de ani, iar fratele meu are 21 de ani. Acum 14 ani a murit tatal nostru. Inca de la acel moment, am intampinat probleme cu bunica paterna (cu care nu suntem in relatii f stranse) in a “lamuri” mostenirea noastra si a mamei noastre ca succesori ai tatalui nostru. Este o poveste incurcata, cu iesiri din indiviziune, partaj etc care nu face obiectul acestei discutii intrucat am decis demult ca mostenirea noastra (desi este vorba despre case, terenuri etc) nu ne intereseaza pina bunica noastra nu se stinge din viata.

Bunica noastra, astazi in varsta de 87 de ani, a practicat multa vreme avocatura in orasul nostru natal. In ultimii 14 ani, a facut multe procese ce aveau ca scop revendicarea anumitor terenuri (obste sateasca etc) pentru unele dintre ele solicitandu-ne procura, mie si mamei mele in numele fratelui meu (minor la varsta respectiva). Problema este insa ca in ultimii ani nu a mai solicitat aceste procuri si a continuat sa faca actiuni judecatoresti in numele nostru , multe dintre ele finalizandu-se cu acte de proprietate pe respectivele terenuri. Documentele prezentate la respectivele dosare nu includ vreo forma de imputernicire din partea noastra; pur si simplu, vechile ei relatii din mediul judecatoresc au facilitat realizarea acestor actiuni fara ca noi sa fim cel putin consultati.

Am avertizat-o de nenumarate ori ca nu suntem de acord sa intreprinda nimic in numele nostru fara a avea un act scris din partea noastra, dar se pare ca aceste avertismente nu au dus la nimic. In acest moment, ea elibereaza procuri pe numele unor persoane necunoscute noua (nu fac parte din familie) , iar acestea ne solicita diverse acte pt a finaliza actiuni pentru care se presupune ca ea si-a dat acordul, inclusiv obtinerea de acte de cadastru care au ca scop vanzarea acestor proprietati.

Adaugam la cele de mai sus ca, pe langa varsta inaintata, bunica noastra sufera de o anumita forma de delir. Frigider lipt cu banda scotch ca sa nu-I fure vecinii mancarea, matusi acuzate ca au venit in vizita si i-au furat scaunele din bucatarie etc.

Ma intereseaza daca exista vreo posibilitate sa o declaram in incapacitate psihica, pentru a inceta cu aceste acte si actiuni desfasurate in numele meu si al fratelui meu fara ca noi sa stim macar de ele. Este evident ca beneficiaza de sprijin din partea fostilor colegi de breasla, nu vreau sa insinuez ca ar fi vorba de altceva decat ajutor colegial. Totusi…. Mi se pare mai normal sa gasesc o forma de a o opri decat sa fim pusi in permanenta in situatia de a reactiona la actiunile ei.

Ma puteti ajuta? Multumesc anticipat,

Diana
Inteleg ca bunica are o puternica influenta asupra unor situatii si persoane...usor nu va fi, insa primul peste este sa o vada un psihiatru...s-ar putea sa refuze categoric aceasta, doar sa gasiti un psihiatru care sa fie de acord sa se deplaseze la domiciliu, eventual sa se inceapa o discutie cu bunica, fara a i se preciza de la inceput specialitatea medicului...numai eliberarea unei adeverinte de catre un medic specialist va va putea ajuta in instanta sa dovediti incapacitatea bunicii de a va administra bunurile. Succes!
Va trebui sa urmaţi procedura punerii sub interdicţie judecătorească a bunicii.
Interdicţia judecătorească este măsura de ocrotire care se ia de instanţa de judecată faţă de persoana fizică lipsită de discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale datorită alienaţiei sau debilităţii mintale, constând în lipsirea de capacitatea de exerciţiu şi instituirea tutelei.
Întrucât punerea sub interdicţie este o măsură de ocrotire, numai instanţa are competenţa de a hotărî punerea alienatului ori debilului mintal sub interdicţie.
Punerea sub interdicţie judecătorească poate fi cerută de oricine are interes şi competenţa aparţine judecătoriei din raza teritorială a domiciliului pârâtului.
Se va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice în vederea stabilirii lipsei discrnământului bunicii.
Adresaţi-vă Autotorităţii tutelare din cadrul primăriei de la domiciliul bunicii pentru a afla paşii necesari acesui demers.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)
Bunuri bolnav psihic internat pompiliairina pompiliairina Cine administreaza bunurile unei persoane internata intr-un spital de psihiatrie si masuri de siguranta printr-o hotarare judecatoreasca? Cine este curator ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)