avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce reprezinta perioada in care esti beneficiar de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce reprezinta perioada in care esti beneficiar de pensie de invaliditate?

Un pensionar pe caz de boala cu gradul II de invaliditate. Anii in care a fost pensionat reprezinta contributie la asigurarile sociale sau vechime in munca? Cand va ajunge la varsta pensionarii se iau in calcul anii de pensie de boala?
Raspunsul este afirmativ, perioada in care ati beneficiat de pensia de invaliditate va fi valorificata la stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, daca in aceasta perioada nu ati realizat alte venituri salariale.
Potrivit art.49 din Legea nr.263/2010, legea pensiilor, în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive (denumite perioade asimilate) în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
Stagiul de cotizare poate fi inteles ca vechime in munca, dupa terminologia folosita de legislatia muncii si asigurarilor sociale anterioara anului 2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate este considerata vechime in serviciu? misu1972 misu1972 Buna ziua . Sunt pensionar militar , beneficiar de pensie de invaliditate din anul 2011, as dori sa stiu daca perioada asimilata incepand cu data trecerii in ... (vezi toată discuția)
Despre pensia de invaliditate gradul iii bellefille bellefille Perioada de pensionare medicala grad III se considera vechime?Adica anii de pensionare completeteaza stagiul necesar pentru pensionarea definitiva si cum?Cate ... (vezi toată discuția)
Vechime în muncă Mitika56 Mitika56 Bună ziua, Sunt pensionat pe caz de boală din anul 2007, Gr.2, la vârsta de 51 de ani împliniți, aș dori să știu dacă vechimea la data pensionării ... (vezi toată discuția)