avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Despagubire morala.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Despagubire morala.

Am si eu o problema.
In martie (pe 13 :)) ) mi,a fost furat telefonul, am alergat hotii, i,am prins si am fost la politie sa dau declaratii... Dupa ceva timp, cam 2 saptamani, am fost la tribunal, am discutat cu judecatorul si am decis sa nu cer despagubire (am recuperat telefonul), si m,a intrebat daca hotii merita o a doua sansa. Eu am zis ca merita. Dupa inca vreo 2 saptamani am primit un plic in care erau 2 foi pe care scria ca trebuie sa primesc cate 700 lei de la fiecare inculpat, si ca ei au primit 5 ani cu suspendare cand implinesc 18 ani... A trecut deja mai mult de o luna si nu am primit banii... Trebuie sa ii iau de undeva? Am citit foile de mai multe ori da nu am gasit nimic care sa ma ajute... Ceva pareri?
Cel mai recent răspuns: AlexStefan , utilizator 15:56, 25 Iulie 2011
Mai intai verificati daca respectiva hotarare este definitiva sau a fost atacata de catre inculpati.
Daca nu s-au exercitat caile de atac atunci solicitati instantei care a pronuntat-o definitivarea si investirea cu formula executorie si apoi apelati la un executor judecatoresc.
Ce nu inteleg este cum vi s-au acordat aceste sume daca spuneti ca nu ati avut pretentii de la inculpati si nu v-ati constituit parte civila in dosarul penal.
Pai cred ca am fost parte civila. Nici mie nu mi,a venit sa cred cand am vazut. Deci sa inteleg ca trebuie sa ma duc la tribunal... Multumesc pentru raspuns.
Trebuie sa vedeti daca hotararea este definitiva, adica daca inculpatii mai pot face recurs sau nu. Daca s-a judecat in prima instanta, fiti sigur ca procesul nu s-a teminat aici ci va continua. In momentul in care a ramas definitiva hotararea atunci faceti cum ati fost sfatuit mai sus.
O curiozitate am, minorii si-au luat atatia ani doar pt un furt de telefon sau a fost vorba despre o talharie?
Poate nu am inteles eu bine, dar ati scris-"am primit un plic cu 2 foi pe care scria....", plic primit dupa numai 2 saptamani dupa ce ati "discutat" cu judecatorul-
Plicul are antetul judecatoriei sau mai bine zis a "tribunalului"(caci ati scris ca ati fost la tribunal), pe foi scria sentinta, erau semnate, parafate, datate sau poate aceste foi sunt o gluma a respectivilor hoti.
Ca si justicemn, ma intreb si eu, cum vi s-au acordat aceste despagubiri, fara ca sa aveti pretentii(ori acestea nu se acorda ope legis) si nici nu v-ati constituit parte in proces penal.;););););)
Am fost de vreo 3 ori in total la tribunal. Pentru talharie cred ca au primit atatia ani ca m,au atacat ca sa imi ia telefonul ( si eu am ramas surprins ca le,a dat atatia ani). Plicul care l,am primit a fost cu siguranta trimis de la tribunal pentru ca scria pe el mai toate chestiile care le,ati mentionat... Nu l,am mai gasit aseara ca vroiam sa scriu mai multe detalii de pe foi. Trebuie sa il caut cand vine mama de la munca in seara asta si probabil o sa postez din nou... Poate intelegeti mai bine. Poate nu am fost nici eu destul de explicit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprezentare la proces ca parte vatamata- ce e de facut? care sunt consecintele neprezentarii? adelinab1 adelinab1 Acum cativa ani mi s-a furat un telefon. Au fost 2 politisti imbracati in civil care au prins imediat hotul. Ideea e ca mi-au dat telefonul inapoi imediat cu ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva valentin_matei2003 valentin_matei2003 Buna seara dupa ce mi sa dat verdictul la pedeapsa mea cand am fost sa mi iau hotararea au fost mai multe foi mari iar cand am aflat ca ami va trebui hotararea ... (vezi toată discuția)
Citatie toni1206 toni1206 Buna ziua! As dori un sfat daca se poate in legatura cu urmatoarele: In urma cu doi ani am fost victima unei talharii, in urma careia mi s-a furat geanta cu ... (vezi toată discuția)