Salut, am rugamintea sa ma ajutati cu cateva sfaturi daca se poate: am un var care a fost rugat defapt mintit de niste prieteni sa ii duca cu masina lui personala la un baiat care avea sa le dea o suma de bani, el initial nu a vrut deoarece nu poseda permis auto iar la insistentele acestora a aceptat sa mearga cu ei doar ca sa nu le lase masina in custodie. Ajunsi la locul cu pricina acestia l-au pus sa ii astepte in masina , au coborat din masina ora 3 dimineata in jud calarasi ei fiind din dambovita au mers la victima au intrat in casa peste el si sotia sa victima a scos un pistol cu gaz iar ei l-au lovit cu o bate in cap legandu-i pe amandoi iar sub amenintari le cereau bunurile. acestia au gasit in locuinta victimei un laptop 6 tel mobile suma de 40000 RON si 100 gr de aur dupa care au plecat lasad victima in coma ei fiind mascati. s-au intors la masina si au zis gata hai sa mergem. Dupa o luna de cautari au fost gasiti au gasit o parte din bunuri la ei iar la varul meu nu au gasit nimic decat un telefon care il luosese imprumut de la acei prieteni. A fost amenitat ca daca vaa face denunt v-a fi omorat iar el s-a conformat. Acum are al 2-lea mandat de arestare preventiva a 29 de zile. Mentionez ca nu are cazier. are tatal si fratele decedati siind intretinator de familie avand o sora cu handicap ( surdo-mut) toti il cunosc ca o persoana sociabila la locul ei fara sa fi deranjat vreodata pe cineva; ce sanse are sa scape ce sanse nu iar daca se va pronunta vreo pedeapsa ce se poate face. Daca ma pute-ti ajuta lasa-ti un contact sa putem vorbii conditiile in care pute-ti face ceva va multumesc
Situatia este grava , deoarece varul dvs. va fi acuzat pentru infractiunea de complicitate la talharie , in conformitate cu disp.art26 rap.la art..211 c.pen , in conditiile agravante , prev de lit. a (doua sau mai multe persoane , b. (prin amenintare cu arma) ,d. (in timpul noptii) , f. (dintr-o locuinta)
Pedeapsa complicelui este aceiasi cu a autorilor , adica de la 5 ani la 20 de ani inchisoare.
Pe de alta parte , faptul ca a beneficiat de unul dintre telefoanele furate ,mai ales daca nu poate face dovada ca i-a fost imprumutat ,astfel cum aratati dvs , nu face decat sa intareasca aceasta invinuire de complicitate.
Masina cu care a participat la savarsirea infractiunii va fi confiscata , in temeiul art.118 c.pen.
Daca el nu poate face dovada ca nu a cunoscut situatia reala , ca de fapt a fost mintit de autori si ca a participat la infractiune , fara ca sa stie , il va pune in situatia de a suferi o condamnare destul de drastica.
Sfaturile care ar urma sa le respecte , ar fi angajarea unui avocat penalist bun(in limita posibilitatilor materiale) si sa recunoasca faptele , atat la urmarirea penala , cat si in instanta pentru a putea beneficia de o reducere a limitelor pedepsei cu 1/3 ,conform art.320 ind.1 c.pr.pen.
Doar cu o aparare buna si foarte greu , ar putea beneficia de o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supravghere , avand in vedere circumstantele personale de care ati facut vorbire (infractor primar , situatie familiala dificila , recunoasterea faptelor si cooperarea aparenta cu organele de urmarire penala)
De curand am inteles ca au fost imtplicate 5 persoane in aceasta infractiune dintre care una a recunoscut ca varul meu nu a stiut si nici macar nu a coborat din masina iar celelalte 3 persoane 2 dintre ele sunt frati si unul este cumnatul unuia dintre ei cel din urm fiind cel care a dat pontul. are putere declaratia tinand cont ca este cea mai vlabila adica a sustinut fara ezitare aceiasi poveste pe cand ceilalti au tot schimabat declaratiile?
Una este ce ati inteles dvs si alta este ce cunoasteti in mod efectiv despre dosar.
Asa cum v-am explicat , contactati un avocat penalist iscusit , iar acesta in functie de probatoriile administrate pana in prezent , de situatia de drept si de fapt retinute in dosar , impreuna cu dvs sau/si cu varul dvs , va stabili tactica de aparare.
Situatia pe care a ti mentionat-o se poate lamuri numai daca sunt vazute actele si lucrarile dosarului si aceasta sarcina ii revine avocatului.
A discuta pe presupuneri sau pe ce vi se pare ca ati inteles , dar fara a cunoaste ce este in dosar , nu va ajuta cu nimic pentru ca in cel mai bun caz se pot face prezumtii.