avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Am cumparat in 1961 un teren intravilan , din care am putut sa intabulez jumatate din suprafata.Cealalta jumatate figureaza in cartea funciara , din 1921 , sub numele unei alte persoane. Acum mai bine de 30 de ani am cedat dni jumatatea neintabulata 100 mp unui vecin. Pana in prezent am folosit suprafete respective-eu si vecinul meu- neintrerupt , fara nici o tulburare.
Ce putem face -eu si vecinul meu- pentru a trece suprafetele respective pe numele nostru in c.f.?
In acest caz este suficienta proba cu martori sau sunt necesare alte probe pentru dovada ? Si care ar fi acestea?
Cel mai recent răspuns: marinelab , utilizator 14:10, 14 August 2008
In primul rand ar fi necesara angajarea unui avocat.
V a trebuie martori si alte probe.
Trebuie sa stiti neaparat pe cine chemati in judecata.Ma refer la adevaratul proprietar.

avocat Claudiu Lascoschi
dovada prescripţiei achizitive se rezumă la dovada posesiunii cerute de lege pentru împlinirea ei, iar în cazul uzucapiunii de 10-20 ani se cere în plus şi dovada justului titlu. De asemenea, actele de folosinţă trebuie să întrunească condiţiile unei posesiuni utile (art. 1847 şi următoarele din Codul civil).

Aşadar, reclamantul în revendicare poate să-şi fondeze acţiunea pe prescripţia achizitivă, trebuind să dovedească împlinirea ei în persoana lui sau a autorului lui, caz în care revendicarea va fi admisă. Posesia necesară pentru a prescrie poate fi dovedită cu martori.

Vad ca ati folosit sintagma ,,eu si vecinul meu...etc. Doar separat puteti invoca prescriptia achizitiva, nu impreuna... Si asa cum a spus si domnul avocat, mare atentie la gasirea ,,adevaratului proprietar"...

Catalin
multumesc mult pentru raspuns.
dar adevaratul proprietar nu mai e de gasit, presupun ca a decedat , inscrierea in cf este din anul 1921. ce pot sa fac in acest caz?

Daca nu-l veti gasi pe adevaratul proprietar ( ,, proprietar neglijent" ) tare ma tem ca nu aveti impotriva cui invoca prescriptia achizitiva. Nu are mostenitori? Cautati-i...
Altfel riscati sa invocati uzucapiunea impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. E o exceptie de fond care va duce la respingerea actiunii dvs.

Catalin

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Ce este uzucapiunea? Laurr Laurr Va rog, ce este uzucapiunea,este necesat avocatul? Multumesc! (vezi toată discuția)
Teren agricol fara act de proprietate varsanufie varsanufie Detin un teren agricol in suprafata de 0.42 ha, mostenit de la bunici. Terenul a fost achizitionat de bunici de la o persoana care acum este moarta si nu are ... (vezi toată discuția)