Aveti dreptate. Aceste angajamente pe care unii proprietari le iau fata de asociatie, fac de cele mai multe ori, dar nu intotdeauna, sa lungeasca boala... Singurul element notabil este ca in momentul in care acel proprietar semneaza un angajament, inseamna ca asociatia ” a facut ceva”, adica a luat prima masura, alaturi de o somatie de plata, pentru a intrerupe eventual un termen de prescriere a datoriei (3 ani). Insa asociatia trebuie sa intrepinda masuri pentru a nu se ajunge in asemenea situatii, dar vedeti, cineva trebuie sa munceasca...
Apoi, da, in instanta - daca se ajunge, sigur ca da, o somatie, chiar doua + un angajament de plata ( o recunoastere a debitelor) constituie un avantaj pentru asociatie ca instanta sa de-a o sentinta in favoarea acesteia.
In ambele cazuri procedeul de recuperare (extrem) este actionarea in justitie, castigarea procesului urmand ca sentinta favorabila sa fie investita cu formula executorie definitiva si irevocabila - recuperarea facandu-se printr-un executor judecatoresc. Din nefericire, cheltuielile cresc foarte mult, debitorul le achita pe toate, uneori cu propria locuinta.