Buna Ziua!Sunu administrator de bloc si as dori sa-mi spuneti care este procedura cea mai usoara si rapida pentru recuperarea debitelor de la restantieri:actiunea conform codului civil,procedura somatiei de plata conform og5/2001?Am actionat si pe latura codului civil dar este foarte greu la recupararea cerantelor prin executor judecatoresc si este aiurea total pentru ca,dupa ce ca nu achita debitul trebuie sa-l tot actionez si pentru debitele care urmeaza actiunii si tot asa ............nu mai recuperez in veci iar ei stau bine merci si eu ma plimb pe la furnizori cu angajamente pe care am ajuns sa nu le mai recuperez!
Eu cred ca nu trebuiesc lasati restantierii prea mult timp in aceasta situatie si sa se actioneze cat mai repede dupa cele 3 luni de intarziere . La unii restantieri au efect notificarile trimise de asociatie , cu confirmare de primire, prin care sunt atentionati asupra datoriilor si ca in termen de 15 zile vor fi actionati in instanta daca nu achita. Jumatate au efect. Vin la asociatie platesc total sau partial, semneaza un angajament de plata, etc. pentru cei care nu au reactionat pozitiv la acest demers se poate intenta actiune in instanta pe procedura somatiei de plata conform og5/2001. Cand primeste citatia acasa iar jumatate din restantieri reactioneaza pozitiv si vin la asociatie.... Pentru cei care achita se retrage actiunea , iar pentru cei care nu achita se continua actiunea in instanta. In cazul in care contesta sumele in instanta ca nefiind certe si exigibile, de obicei instanta respinge actiunea asociatiei cu posibilitatea ca asociatia sa mearga pe calea procesului civil unde se analizeaza documentele, se poate cere expertiza, etc. Restantierii care se inversuneaza si merg pana la capat chiar dupa ce pierd in judecatorie mai fac si recurs si se ajunge si la tribunal . Daca in final asociatia obtine o hotarare definitiva, restantierul , venindu-i mintea la cap, achita datoria la asociatie . Daca nu achita se ajunge la executorul judecatoresc.
Daca asociatia este corecta cu proprietarii in ceea ce priveste administrarea, repartizarea cheltuielilor, respectarea legii, etc. sansele de a castiga procesele cu restantierii sunt maxime. Restantierii dv stiind acest lucru vor incerca sa achite inca din primele faze pentru a nu mai suporta si cheltuielile de judecata.
Sunt in totalitate de acord cu formulare d-lui @adriantot. Exact asa procedam noi in asociatie si cred ca in proportie de 98% am avut castig de cauza "din prima". Cu 2% a fost mai greu din cauza unor relatii pe care cei in cauza le aveau pe undeva, dar in final - ultimul proces castigat a durat 5 ani, executorul judecatoresc si-a facut datoria...
Asociatia mai poate actiona si altfel: intreruperea furnizarii utilitatilor. Vedeti ce aveti scris in statut, regulamente ori ce ati hotarat in AG.
Dvs. trebuie sa demonstrati buna-credinta, ca respectati legislatia, ca v-ati indeplinit toate obligatiile fata de proprietari si nu ve-ti avea probleme. Aaaa... ca dureaza, sunt de acord, insa va invat ceva: la fiecare termen veniti cu documente (liste de plata, fise de cont, etc) prin care aduceti la zi debitele proprietarului cu care va judecati. Nu am inteles de ce nu toti judecatorii tin cont de aceste actualizari, pentru ca asa este cum spuneti, incepi actiunea in aug. 2009 si se termina in aug. 2010, dar in acest timp restantierul nu achita nimic, astfel incat esti nevoit sa"mai pui" de-un proces...
Cu stima,