avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari-hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari-hotarare judecatoreasca

In urma trimiteri in instanta a unui rau platnic cu o restanta de peste 3000lei judecatorul ''respinge petitul privind penalitatile in cuantum de 1350.23 lei ca nedovedit'' -in baza art.25 alin.1 din HG nr.400/2003 (HG abrogata)penalitati care au fost calculate in coantum de 0.1% pe zi de intarziere ca si cele calculate de institutiile publice (hotarare comitetului era de pana la 0.2% pe zi de intarziere dar nu a fost inregistrata la judecatorie, nu a fost depusa la dosar si nici solicitata de instanta)
Cererea de recuperare a restantelor a fost ca ''somatie de plata'' si am cerut ca judecarea cazului sa fie in lipsa noastra(unde cred ca am gresit)
Va rog sa-mi spuneti prin ce modalitate pot sa recuperez penalitatile in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 08:33, 18 Aprilie 2010
Somatia de plata formulata initial si respinsa ce temei juridic a avut?
OG5/2001 privind somatia de plata, sau Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari?
Parerea mea este ca trebuie sa faceti actiune separata pentru recuperarea sumelor reprezentand penalitatile de intarziere , bazandu-va pe prevederile legii 230/2007.B-)
Cred ca actiunea a fost respinsa de judecator pentru ca documentele din dosar nu demonstrau debitul, baza legala a penalizarilor (utilzatorul a spus ca nu a depus in dosar...), calculul penalizarilor, etc.
Sau e posibil ca restantierul sa fi depus o intampinare in care sa spuna foarte simplu ca "sumele cerute de asociatie nu sunt certe si exigibile".
Asa ca faceti dosarul complet cu documentele necesare dovedirii restantelor si penalizarilor. Sa depuneti la dosat copii ale tuturor listelor de plata pentru perioada restantelor, calculul separat al penalizarilor pentrui fiecare suma, sistemul propriu de penalizari decis de comitetul executiv, procesul verbal al adunarii generale in care s-a stabilit procentul de penalizare, in care a fost ales presedintele, etc.
Si mai ales sa formulati actiunea explicit si sa solicitati emiterea unei ordonante care sa contina SOMATIA DE PLATA, Conform Ordonantei Guvernului nr. 5 din 2001. Specificati faptul ca va intemeiati cererea pe dispozitiile art. 50 si 58 din Legea 230/2007 , H.G. 1588/2007 si O.G. 5/2001.
Deci faceti alta actiune dar mai bine pregatita.
adriantot a scris:

Si mai ales sa formulati actiunea explicit si sa solicitati emiterea unei ordonante care sa contina SOMATIA DE PLATA, Conform Ordonantei Guvernului nr. 5 din 2001. Specificati faptul ca va intemeiati cererea pe dispozitiile art. 50 si 58 din Legea 230/2007 , H.G. 1588/2007 si O.G. 5/2001.
Deci faceti alta actiune dar mai bine pregatita.

Nu pot fi amestecate toate aceste temeiuri juridice, pentru ca sunt diferite.
Daca solicita in baza OG5/2001, va trebui sa plateasca taxa de timbru, pe cand Legea 230/2007 il scuteste de aceasta taxa:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Cererea formulata de asociatie a fost in cadrul procedurii somatiei de plata in baza OG5/19iulie2001 si in dovedirea cererii noastre am anexat :listele de cheltuieli comune in copie si tabelul cu calculul majorarilor de intarziere (am mai avut cateva cazuri asemanatoare si aceasta documentatie a fost acceptata si sumele restante au fost recuperate)
Rugamintea mea este sa ma ajutati sa fac demersurile legale pentru a putea recupera toata datoria in situatia actuala si vreau sa va multumesc pentru amabilitatea de care dati dovada in rezolvarea problemelor noastre,eu cel putin am foarte putine cunostinte in domeniul juridic.

Alte discuții în legătură

Model de completare a acțiunii impotriva unui restantier alos alos Va rog sa ma ajutati cu un model de completare a acțiunii impotriva unui restantier. Marti e primul termen,am depus o somatie de plata impotriva lui,si ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalizari la o hotarare judecatoreasca ContSters180205 ContSters180205 In anul 2009 , am fost dat in judecata pentru neplata cheltuielilor, instanta a hotarat ca eu sa platesc restantele + penalizari +cheltuieli de judecata . ... (vezi toată discuția)