avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari-hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari-hotarare judecatoreasca

In urma trimiteri in instanta a unui rau platnic cu o restanta de peste 3000lei judecatorul ''respinge petitul privind penalitatile in cuantum de 1350.23 lei ca nedovedit'' -in baza art.25 alin.1 din HG nr.400/2003 (HG abrogata)penalitati care au fost calculate in coantum de 0.1% pe zi de intarziere ca si cele calculate de institutiile publice (hotarare comitetului era de pana la 0.2% pe zi de intarziere dar nu a fost inregistrata la judecatorie, nu a fost depusa la dosar si nici solicitata de instanta)
Cererea de recuperare a restantelor a fost ca ''somatie de plata'' si am cerut ca judecarea cazului sa fie in lipsa noastra(unde cred ca am gresit)
Va rog sa-mi spuneti prin ce modalitate pot sa recuperez penalitatile in aceasta situatie.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 08:33, 18 Aprilie 2010
procmarci a scris:

Nu pot fi amestecate toate aceste temeiuri juridice, pentru ca sunt diferite.
Daca solicita in baza OG5/2001, va trebui sa plateasca taxa de timbru, pe cand Legea 230/2007 il scuteste de aceasta taxa:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Eu nu vad nici o contradictie. Ati dat exact citatele pe care trebuie sa le aiba judecatorul in vedere asa cum am precizat si eu. Am introdus anul trecut 4 actiuni in instanta din care ni s-a respins doar una pentru ca restantierul si-a angajat avocat care a facut o intampinare unde a scris doar ca "sumele nu sunt certe, lichide si exigibile". A trebuit sa introduc alta actiune pe civil. Acolo am castigat procesul.
In celelalte 3 cazuri instanta a emis Somatia deoarece in 2 cazuri paratii nu s-au prezentat iar al 3-lea s-a prezentat dar nu a facut obiectii.
Nu am platit nici o taxa de timbru, tocmai pentru ca am invocat prevederile legii 230/2007, solicitand emiterea unei Somatii conform OG 5/2001.
In prima parte a forumului Asociatii de proprietari/locatari gasiti una din actiuni asa cum am introdus-o in instanta.
www.avocatnet.ro/content/con...
De fapt si de drept de ce am opta pentru OG 5/2001 ? Nu pentru simplitate si reducerea la maximum a termenelor? Eu cel putin asa am gandit inca de la aparitia acestei OG. Chiar discutam cu niste colegi, la serviciu aceasta oportunitate.
Are dreptate @adriantot, completati f.bine dosarul si nu veti avea necazuri. Eu intrevad o revenire la cele drepte a justitiei romanesti...
Am avut si noi dezamagiri, chiar daca dosarele a fost intocmite "beton" . Ma opresc, sa nu iasa vorbe...
De ce nu intelegeti ca daca invocati temeiul de drept OG5/2001 vi se va cere taxa de timbru, iar pe temeiul lui 230/2007 este scutita?
Ma ocup de cativa ani de asociatii de proprietari si m-am lovit de aceste probleme.
Daca le-am invocat pe amandoua, m-a pus sa fac precizare la actiune, sa-mi precizez exact pe ce temei de drept imi intemeiez actiunea.
@procmarci,
E necazul dv ca vi s-a cerut sa faceti precizare la actiune...
Eu am pe calculator toate hotararile ce le-am obtinut in instanta atat in procese civile cat si pe Somatie de palta. Va redau partea finala dintr-o asemenea hotarare unde vedeti ca si instanta face referire atat la OG 5/2001, cat si la Legea 230/2007. Si-am aceasta hotarare ca si altele obtinuta prin introducerea actiunii asa cum am postat-o in acest forum in prima pagina la "Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari". Am dat copy-paste, nu m-am straduit sa modific decat date personale. Vedeti finalul din hotarare dupa o pagina si jumatate de descriere si motivatie:
Analizand prezenta cerere de emitere a somatiei de plata in raport de aceste cerinte, instanta constata ca in cauza sunt indeplinite cerintele art. 1 din OG nr 5/2001, creanta in suma totala de 1246,58 lei, reprezentand debit neachitat la plata cheltuielilor de intretinere aferent perioade decembrie 2005 - august 2008 in suma de 652,24 lei, penalitati de 270,20 lei, 303,14 lei restante lucrari de reparatii si 21 lei fond de rulment, avand un caracter cert, lichid si exigibil.
Creanta este certa si exigibila intrucat existenta si cuantumul sau rezulta din listele de plata afisate lunar de creditoare, necontestate de debitoare, fiind si exigibila, scadenta obligatiei de plata fiind stabilita, potrivit dispozitiilor art. 46 coroborat cu art. 49 din Legea nr. 230/2007, in termen de maxim 20 de zile calendaristice de la data afisarii listei de plata.
Avand in vedere aceste considerente, instanta apreciaza cererea de emitere a ordonantei cuprinzand somatia de plata ca fiind intemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE, IN NUMELE LEGII, ORDONA:
Admite actiunea formulata creditoarea Asociatia de propr....
Someaza debitoarea sa achite creditoarei in termen de 30 de zile de la data comunicarii suma de 1246,58 lei, reprezentand....
Cu drept de cerere in anulare pentru debitoare in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica astazi 28.10.2008.
Presedinte Grefier
Nu e numai necazul meu, ci al tuturor colegilor din Craiova.
Probabil ca la cate bordeie, atatea obiceie.
Pentru jurisprudenta, mi-ar fi de folos o hotarare din asta, sa mai vada si ai nostrii alta practica judiciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de completare a acțiunii impotriva unui restantier alos alos Va rog sa ma ajutati cu un model de completare a acțiunii impotriva unui restantier. Marti e primul termen,am depus o somatie de plata impotriva lui,si ... (vezi toată discuția)
Penalitati factura? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: am contract cu o firma careia i-am executat o lucrare, unde se precizeaza ca plata se va face in maxim 15zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalizari la o hotarare judecatoreasca ContSters180205 ContSters180205 In anul 2009 , am fost dat in judecata pentru neplata cheltuielilor, instanta a hotarat ca eu sa platesc restantele + penalizari +cheltuieli de judecata . ... (vezi toată discuția)