avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drept de autor, plagiat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drept de autor, plagiat

Daca intr-o carte de istorie gasesc o descriere a imbracamintii nobililor din sec XV Franta, pot utiliza descrierea respectiva in romanul pe care il scriu? Desigur, nu preiau textul cuvant cu cuvant, dar sunt lucruri pe care nu le pot schimba - de exemplu, aveau voie sa poarte doar anumite culori, iar hainele aveau anumite denumiri, asa ca, cu mici exceptii, descrierea unui personaj de-al meu se aseamana destul de mult cu descrierea nobililor din secolul XV din respectiva carte de istorie. E plagiat sau vreo incalcare a dreptului de autor? Stiu ca simplele fapte si date nu intra la incalcari, se poate considera simplu fapt faptul ca in secolul XV nobilii purtau acele haine? Adica, sintagma fapte si date se aplica si informatiilor istorice, de gen ce haine se purtau sau cum arata un castel pe dinauntru? Pot folosi astfel de informatii stiintifice intr-un text literar fara probleme? E.g.: Sa zicem ca in cartea de istorie scrie "Nobilii francezi din secolul XV purtau mantii visinii sau negre, palarii cu boruri largi de aceeasi culoare si cizme cu caramb inalt si pantaloni maron de stofa." Pot sa descriu un personaj astfel: "Comandantul grupului avea o mantie neagra, lunga, o palarie neagra cu boruri late, o centura alba (asta sa zicem ca ar fi un element introdus de mine in plus) si pantalonii maronii."? Ma rog, asta era cu titlu de exemplu, ideea e ca nu pot divaga prea mult ptr. ca aveau putine variatii in imbracaminte si scriu o drama istorica, nu pot sa spun ca purtau mantale verzi daca nu aveau voie ptr. ca nu corespundeau rangului. Alt exemplu ar fi "Castelele aveau peretii din piatra adusa din carierele de langa Versailles, acoperita cu blanuri de urs si lup." La mine ar fi"Patrunse in incaperea construita din piatra de Versailles, cu peretii acoperiti cu blanuri de urs"... Credeti ca e vreo problema? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adinat2 , utilizator 22:38, 26 Iulie 2011
in principiu nu vad o problema.

Nu cred ca respectiva descriere preluata din manualul de istorie reprezinta o incalcare a dreptului de autor. Din punctul meu de vedere reprezinta simple date si fapte.

Totusi, avand in vedere ca aceste date/fapte sunt relatate de catre manualele de istorie, care la randul lor le-au preluat din alte studii stiintifice (studii care sunt purtatoare de drepturi de autor), pentru a fi asigurat impotriva unei interpretari nefavorabile in ceea ce priveste obiectului dreptului de autor in cazul repectivelor descrieri, parerea mea este ca in subsolul paginii cu "footnote" sa faceti un comentariu precizand ca respectiva descriere apare in manualul de istorie X la pagina Y al carui autori sunt Z, W etc, editura A, etc). Astfel, presupunand ca a fost initiata impotriva dvs o actiune de incalcare a dr. de autor, daca interpretarea juridica privind natura descrierii ca fiind simple date si fapte nu este luata in considerare, puteti argumenta ca va aflati intr-unul din cazurile care reglementeaza limitele exercitarii dreptului de autor, mai exact in cazul art. 33 alin 1 lit b din L 8/1996 (Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: utilizarea de scurte citate dintr-o operă, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, în măsura în care folosirea lor justifică întinderea citatului).

Cu stima
edipav
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
edipav, utilizator
Va multumesc f mult. Si eu interpretam la fel, ma bucur ca cineva mai experimentat e de aceeasi opinie:). Numai bine, si toata stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre istoria romaniei POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Toţi romanii trebuie să cunoasca istoria adevarata a tarii lor. Iata un punct de vedere al doamnei prof. dr. Maria Luminiţa Rollé, de la Universitatea din ... (vezi toată discuția)
Originea unor expresii sau citate celebre Ares-3 Ares-3 Am editia din 1969 a Dictionarului de cuvinte, citate, expresii celebre scris de I. Berg si publicat de Ed. Stiintifica in 1969. Multi le-am auzit, poate le ... (vezi toată discuția)
Suleiman magnificul ContSters297103 ContSters297103 În vremea când a domnit peste Imperiul Otoman, a fost considerat cel mai mare lider al lumii, atât de către musulmani, cât şi de creştini. A fost de ... (vezi toată discuția)