buna ziua! am si eu o problema: am un copil care a implinit 2 ani iar de 3 luni m-am intors la munca... intre timp am aflat ca sunt iar insarcinata (in 4 luni), spuneti-mi va rog, ce drepturi la indemnizatie voi avea pt. cel de-al doilea copil, cand se va naste???
Text extras din: Ordonanta de urgenta nr. 148/2005 - privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului@
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 800 lei (RON).
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au însotit sotul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pâna la vârsta de 2 ani, respectiv pâna la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate în conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca în strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se afla în perioada de întrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii în somaj, potrivit legii.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se întelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Daca de 3 luni te-ai intors si esti gravida in 4 luni... calcul sumar... 3 luni muncite, inca maxim 5 luni de munca pana la nastere => 8 luni... cu 126 de zile concediu sarcina si lauzie... vezi sa dea 12 luni... ca altfel patesti ca sotia mea... pt. 11 zile lipsa nu primeste indemnizatie...=D> Calculul meu este facut in baza gandirii profunde a unei doamne de la Dir. Gen. de Asistenta sociala si Protectia copilului... Adica cei care primesc si aproba Dosarul pt. indemnizatie... Sa va zic ca avea toata fatza numai un ranjet cand m-a anuntat ca "n-aveti 11 zile, nu primiti indemnizatie"? va zic... =D>
Nu esti obligat sa efectuezi 126 zile de concediu sarcina si lauzie. Legea prevede ca poti beneficia de maximum 126 de zile. Daca te simti in stare poti sa lucrezi pe toata perioada sarcinii. Legea te obliga la concediul de maternitate de 42 de zile, ori acest concediu se efectueaza dupa ce nasti.
Stai linistita cu putina hotarare din partea ta poti beneficia de indemnizatia de crestere a copilului
Categoric veti obtine concediu si indemnizatie de crestere sin ingrijire copil in varsta de pana la doi pentru al doilea copil.
Alte discuții în legătură
Prenatal 2
mihaela-ciolea
Am inteles dar asa cu cm si cel prenatal depasesc cele 126 zile?
Ce este de facut ca poate depasind cele 126 nu mai beneficiez de indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)