avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil!

buna ziua! am si eu o problema: am un copil care a implinit 2 ani iar de 3 luni m-am intors la munca... intre timp am aflat ca sunt iar insarcinata (in 4 luni), spuneti-mi va rog, ce drepturi la indemnizatie voi avea pt. cel de-al doilea copil, cand se va naste???

multumesc
Cel mai recent răspuns: Timotheos , utilizator 16:12, 24 Mai 2009
Poate ca cele 11 zile lipsa pentru care nu s-a acordat indemnizatia erau pe legea veche, ca altfel nu vad decat o crasa neglijenta a functionarei respective!

Pentru ciresika: da, veti beneficia de indemnizatie pentru faptul ca CIC anterior este perioada asimilata in calculul celor 12 luni, si in tot cazul luna care se ia in calcul aici poate fi mai mica decat luna calendaristica, dupa cum prevede art. 4 alin 3 din normele OUG 148/2005:

În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.

(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).


Art. 1 alin 2 din OUG referit mai sus, deci perioada asimilata, spune:

Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;

c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;

g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;

h) au beneficiat de pensii de invaliditate;

i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.


In concluzie: situatia este in favoarea dvs si veti beneficia de concediu si indemnizatie de crestere si ingrijire copil invarsta de pana la doi ani si pentru cel de-al doilea copil.
Intrebare:
Sunt in concediul de cresterea copilului din data de 17 iunie 2008.In iunie ,sotia mea va naste cel de-al doilea copil.Am dreptul legal ca sa primesc indemnizatie si pentru acest copil,pe langa indemnizatia de la primul copil-in caz ca se naste dupa 17 iunie?Dar daca se naste inainte de 17 iunie?
Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal 2 mihaela-ciolea mihaela-ciolea Am inteles dar asa cu cm si cel prenatal depasesc cele 126 zile? Ce este de facut ca poate depasind cele 126 nu mai beneficiez de indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta - primesc indemnizatie pt cresterea copilului? CRISTINA22 CRISTINA22 Buna ziua!! Sunt studenta in anul 4 la Facultatea de Electrotehnica(la zi) si in iulie o sa sustin exemenul de licenta pe care o sa il ... (vezi toată discuția)
Se poate considera concediul de maternitate de 126 zile venit pt a intruni 12 luni de munca? lucylle lucylle Buna ziua. Sunt angajata din 22 noiembrie 2009 iar pe 11 iulie voi naste, ceea ce inseamna ca voi avea 8 luni de cotizare catre stat. Contabila mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)