As dori sa stiu daca - in situatia in care as vrea sa deschid un PFA sau o II cu activitati de intermediere credite exista incompatibilitati cu functia de cadru didactic
Si tot legat de aceasta, as dori sa stiu mai stiu:
1). daca in calitate de titular al PFA sau II pot fi si angajat al PFA sau II cu CIM
2). daca e mai bine sa deschid II in loc de PFA, tinand cont de faptul ca tipul de activitate desfasurata presupune perioade din an in care venitul sa fie foarte mic sau chiar inexistent
Privind accesul la desfasurarea unei activitati economice nu exista o restrictie datorita faptului ca sunteti cadru didactic, moral discutia poate fi extinsa.
Referitor la calitatea de angajat la propriu PFA sau II s-a mai discutat pe forum, raspunsul este unul negativ, bazat pe nonsensul acestei situatii.
Daca va achitati obligatiile pe care le aveti ca PFA sau titular de II, sunteti asigurat atat la CASS cat si CAS ca si cum ati fi angajat, bucurandu-va de toate drepturile. Puteti chiar sa contribuiti cu sume mai mari la CAS pentru a obtinie o cotizatie mai mare in timpul stagiului si respectiv drepturi mai mari la pensie. A avea si calitatea de angajat, presupunne plati catre stat si ca angajator( cel putin la CASS 5.2%), fara ca dvs personal sa beneficiati de ceva in plus, nu cred ca asta va doriti.
Optiunea intre PFA si II nu determina, o "ajustare" a contributiilor catre stat functie de activitatea desfasurata ( perioade cu venituri mai mari/mici), acest obiectiv il puteti atinge, daca veti opta pentru impozitarea in sistem real, adica functie de venituri si cheltuieli, sa contribuiti proportional la impozite si contributii .
Pentru aceasta va trebui sa tineti contabilitatea in partida simpla ( veziOMFP 1040/2004)
Dupa ultimile modificari diferenta intre PFA si II aproape a disparut. Ambele pot face angajari, se mentine totusi posibilitatea II de a continua activitatea cu mostenitori, aceasta ar fi singura diferenta.