avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... p.f.a. sanatate
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

p.f.a. sanatate

Sunt p.f.a. din 2008 . Pana la 30 ian. am fost angajat , de atunci sunt somer,dar nu am suspendat p.f.a.-ul.La sanatate nu am cotizat , deoarece am fost angajat cu carte de munca , deci am contribuit ca salariat. Acum ,ca somer trebue sa platesc la sanatate ,sau numai dupa ce termin perioada de somaj ? Ce alte taxe mai am de platit ,cat si catre cine ? Mentionez ca am un contract cu o intreprindere individuala pentru care prestez sercicii (intermedieri cu produse diverse-domeniul de activitate al pfa) si incasez lunar aproximativ 250 Ron
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 16:29, 1 Iunie 2010
ca somer nu trebuie sa platiti la asigurarile de sanatate, insa pentru sumele realizate din alte activitati puteti incheia contract de asigurare voluntara de sanatate
Buna ziua,
CASS trebuie sa platiti ca PFA retroactiv (chiar daca e aberant) de la data emiterii legii si pana in prezent, indiferent daca ati avut contract de munca pe o anumita perioada sau nu. Pentru perioada de cand ati ramas fara loc de munca trebuie, de asemenea, sa platiti, cotizatia la CASS la veniturile obtinute din PFA.
In plus, pt perioada de acum, de cand nu mai aveti carte de munca, trebuie sa mai platiti si CAS (pensii).
Pe langa aceste cotizatii, nu trebuie sa mai achitati anual decat cei 16% pe venitul estimat.

delia motoasca
~ Conținut șters la cerere ~
Conform Ordinului 617/2007 - art. 16. - (1) Pentru veniturile prevazute la art. 12-15 contributia se achita numai in situatia in care persoana asigurata nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a)-e), venituri din salarii care, potrivit Codului fiscal, nu sunt impozabile, precum si venituri prevazute la art. 213 alin. (2) lit. h) din lege.
Legea 95/2006 prevede la
Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.........etc.
Ultima modificare: Marți, 1 Iunie 2010
titiana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)