Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti si mie la cele doua intrebari care ma apasa:
1. Dorim sa achizitionam un apartament prin credit imobiliar. La intocmirea precontractului vom da un anumit avans vanzatorului, se va specifica avansul, suma totala, faptul ca restul sumei va proveni din imprumut bancar si data la care vom da restul banilor. In cazul in care banca nu respecta termenul de acordare a creditului pe care ni-l comunica la inceput (verbal) si se ajunge la depasirea termenului in care trebuie sa achitam restul sumei vanzatorului, noi vom pierde avansul acordat chiar daca nu este vina noastra?
2. La cumpararea apartamentului cum putem verifica daca vanzatorul a fost sau nu casatorit, are sau nu copii, daca el datoreaza ceva din acel imobil unei persoane? Pe langa aceasta ce acte legale putem sa-i pretindem vanzatorului pentru a ne asigura ca totul este in ordine in asa fel incat ulterior sa nu avem surprize neplacute. Daca vanzatorului i-a decedat sotia si copiii majori fiind plecati, nu au facut succesiunea, ei pot pretinde de la noi apartamentul dupa ce noi l-am cumparat?
Va multumesc!
1. la incheierea contractului de credit se specifica faptul ca banii vor fi virati de catre banca dupa prezentarea extrasului de carte funciara care atesta noul proprietar si inscrierea ipotecii in favoarea bancii (prezentarea extrasului va fi o conditie suspensiva); astfel, in cazul in care se prezinta bancii acest extras de carte funciara si banca nu vireaza banii, acesta va fi in culpa fata de dvs si puteti solicita ulterior daune acesteia; de regula, in astfel de cazuri se negociaza cu bvanzatorul un termen mai larg pentru plata restului de pret (de ex: 5 zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare) pentru ca banca sa aiba timp sa vireze banii;
2. Verificarile se fac prin prezentarea unui extras fiscal care atesta faptul ca impozitele si taxele au fost achitate si prin prezentarea unui extras de carte funciara care atesta faptul ca vanzatorul este proprietarul imobilului si ca acesta nu este grevat de sarcini. In consecinta, extrasul Cf va va confirma daca apartamentul este proprietatea vanzatorului sau a fost proprietatea comuna a vanzatorului si a sotiei sale; daca a fost proprietatea comuna, solicitati si un certificat de mostenitor pentru a vedea daca s-a dezbatut succesiunea. Puteti verifica si documentele de proprietate anterioare (titlul de proprietate al vanzatorului si a celorlalti vanzatori) pentru a vedea care a fost istoricul dreptului de proprietate pentru respectivul apartament.