avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contract de cesiune
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contract de cesiune

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea. Exista 2 SRL-uri cu cate 2 asociati fiecare, X si Y. Un asociat de la X vrea sa cedeze din partile sale sociale catre un alt asociat de la Y in schimbul partilor sociale egale de la Y. Fiecare cedeaza din partile lor. Astfel X va avea inca un asociat de la Y si invers, fiecare societate avand in final 3 asociati.

1. Se va face un singur contract de cesiune? Cum va fi formulat daca fiecare parte este si cedent si cesionar? Sau se va face cate un contract pentru fiecare societate in parte?

2. Daca numai unul din asociati cedeaza din partile sale, in contractul de cesiune trebuie mentionat si al doilea asociat, cel care ramane cu partile sociale neatinse?

Sper ca m-am facut inteles si va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 23:40, 20 August 2008
Imi sustin punctul de vedere. Totul se poate depune INTR-UN SINGUR DOSAR. Si vorbesc in calitate si de practician. Chiar astazi am depus la ORC un dosar avand ca obiect schimbarea structurii sintetice a actionariatului pentru un SA si recodificarea obiectului cu modificarea domeniului principal.
nu stiu la care ORC ati depus actele dar din punct de vedere al procedurii operatiunile enuntate mai sus merg pe dosare separate datorita competentei de solutionare asa cum intocmai a precizat si "denisas"=D>
La ORC Prahova. Spuneti-mi atunci daca am prinse toate aceste modificari in aceeasi hotarare cum fac? fac 5 dosare numai pentru ca Hotararea cuprinde 5 modificari ale actului constitutiv din care 2 sunt de competenta directorului ORC si 3 de competenta Judecatorului delegat? Nu, va asigur ca se face un singur dosar si se completeaza cererile in functie de mentiune. Probabil sunt Registre in care activitatea este mai redusa si trebuie sa se justifice prezenta referentilor la ghiseu!
Se fac dosare separate numai in functie de competenta de solutionare, deci nu e vorba decat de 2 dosare: 1 pentru hotararea AGA si 1 pentru recodificare. Asa este logic in lumina ultimei reglementari, nu vad cum poate ajunge dosarul la judecator si sa solutioneze el ceva ce nu ii cade in competenta! Acea hotarare e nula partial cu privire la recodificare. In judetele unde am vazut aceste lucruri, inclusiv Bucuresti (unde activitatea numai redusa nu e), judecatorul suspenda procedura de mentionare pana la recodificare, solicitantul fiind indrumat sa depuna cererea catre director.

Haideti sa ne gandim totusi ca procedura trebuie sa fie cea prescrisa de lege, iar nu de practica vreunui registru, or legea dispune imperativ ca recodificarea nu se poate face de catre judecator. Alte comentarii sunt de prisos.
Cu privire la contractele de cesiune eu procedez in felul urmator:
1)- hot. A.G.A prin care asociatii existenti hotarasc cesiunea unor parti sociale catre un tert.
2)- contractul de cesiune
3)- hot. AG.A. cu noua structura a asociatilor. Care poate avea si alte capete de cerere.
Cu privire la preschimbarea certificatului este o mentiune de director deci dosare separate. Dar la registrele din teritoriu poate primi hartiile intr-un singur dosar care se sparge in doua mentiuni(una de director si una de judecator).

Alte discuții în legătură

Acte preluare societate. VASSY VASSY Buna ziua, Ma confrunt de ceva timp cu o preluare de societate. Cesioneaza 2 asociati si o preia alti 2 asociati.Nu este greu, dar de cate ori s-a intamplat ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv actualizat - cesiune parti sociale ContSters50370 ContSters50370 Buna ziua, am si eu o intrebare, daca m-ati putea ajuta v-as fi foarte recunoscatoare. Desi am cautat pe forum, nu m-am lamurit in totalitate. Sotul meu ... (vezi toată discuția)
Recodificare si inregistrare mentiuni DAIANA_ DAIANA_ Dupa cum stiu eu, cererea de recodificare se adreseaza separat directorului ORC, iar mentiunile se cer ca pana acum judecatorului delegat. Deci este nevoie de ... (vezi toată discuția)