avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta prin care se atesta statutul de asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta prin care se atesta statutul de asigurat

buna dimineata ,ma numesc emilia si as dori unele lamuriri in legatura cu asigurarea madicala de sanatate si anume:eu nu mai sunt in cimpul muncii din vara anului 2009 din anumite motive personale,si in consecinta sunt coasigurata cu sotul.firma unde sotul desfasoara activitatea este cu plata la zi a contributiei la cjas sau cnas.intrebare:am nevoie de adeverinta ptr.medicul de familie si casa nu elibereaza,indiferent ca a cerut 1001 de acte pe care le-a primit pe motiv ca la ultimul loc de munca nu am avut 5 ani lucrati si in consecinta cere 560 ron pentru a elibera aceasta adeverinta.este corect?mentionez ca am diabet zaharat de tip 2 si primesc medicatie aferenta gratuita,iar daca nu prezint adev.la medicul de familie incontinuare nu voi mai primi aceasta medicatie gratuita.va multumesc.cu respect dna emilia.
Cel mai recent răspuns: AniOevet , utilizator 21:11, 27 Iulie 2011
Daca indepliniti conditiile si aveti acte doveditoare,casa trebuie sa va elibereze actul prin care se adevereste statutul dvs. de coasigurat pe asigurarea sotului.

Daca spuneti ca sunteti luata in evidenta cu diabet,atunci doar pt. aceasta afectiune nu este nevoie de calitate de coasigurat ci pentru bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice,(cum este si diabetul), până la vindecarea respectivei afecţiuni,casa va emite adeverinta,trebuie doar sa prezentati:
act de identitate, adeverinţă medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizati venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

In alta ordine de idei,problema cu cei 5 ani cred ca se refera la un debit ce il aveti de achitat fata de casa,5 ani fiind un termen de prescriere a datoriilor ,poate reveniti cu mai multe detalii sa-mi confirmati daca ipoteza mea se adevereste.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator
buna ziua.va multumesc din suflet ptr raspuns.acuma sa va raspund eu si anume:da,dm diabet zaharat de tip 2 ,sunt luata in evidenta bolnavilor cu aceasta afectiune ,la spitalul judetean -timisoara sectia boli de nutritie si beneficiez de medicatie gratuita confrm ordonantei guvernamentale din anul 2008 luna mai.precizez ca si aici mi se cere insistent sa aduc adeverinta de salariat, dar totusi sunt cit de cit mai intelegatori.nu mi-a spus nimeni niciodata ca datorita acestei boli nu am nevoie de adeverinta de coasigurat.de altfel dr de familie ma gindesc ca ar fi trebuit sa stie si sa-mi spuna.referitor la problema cu cei 5 ani cei de la cjas mi-au aratat pe calculator ca situatia mea nu este inchisa la ultimile doua locuri de munca ,si nu stiu de ce ptr. ca banii mi s-au retinut.in paranteza doresc sa mentionez ca am lucrat de la virsta de 18 ani cu carte de munca pina la virsta de 51 de ani cu citeva mici intreruperi,nu am fost bolnava nici bolnavicioasa nu am facut abuz de concedii medicale cu toate ca am avut si eu copii mici ca si altii dealtfel,am contribuit cu bani la cjas.ma zbat pe toate caile sa ma pot vindeca de aceasta boala pe care am dobindit-o datorita stresului 90%,si ei ma streseaza tot mai tare.va multumesc,cu respest dna.emilia.
Buna seara, am si eu o nelamurire in legatura cu asigurarea medicala si daca se poate va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Tocmai ce am terminat facultatea si nu am muncit absolut deloc, acum urmeaza sa nasc si mi/am depus dosarul pt somaj, intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa nu platesc spitalizarea pt nastere. Mentionez ca in plata somajului intru de pe 1 septembrie iar nasterea are loc in luna august. Va multumesc anticipat
1. Din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

2. Asadar nu veti plati spitalizarea nici pentru nastere nici pentru alte motive.
3. Dupa nastere veti beneficia si de CCC pana la 2 ani si de indemnizatia aferenta.
Va multumesc mult de tot pentru raspuns. O seara placuta !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am sau nu statut de asigurat al sistemului de sanatate? emilia0458 emilia0458 buna ziua,as dori sa intreb cum pot sa-mi platesc contributia la casa judeteana de asigurari medicale,deoarece in momentul de fata nu mai sunt in cimpul ... (vezi toată discuția)
Insulina gratuit fulguta fulguta daca am diabet si nu sunt asigurata am dreptul la insulina gratuit? (vezi toată discuția)
Moduri de acordare a medicamentelor compensate prin programele nationale lulu_ger_58 lulu_ger_58 sint beneficiar al ordonantei 116 cu privire la persoanele diponibilizate din minerit cu plati compesatorii lunare pna la 30.09. 2011. vreau s aintreb daca ... (vezi toată discuția)