Dupa finalizarea divortului (de comun acord) cei doi soti nu mai pot locui in acelasi apartament (asa au hotarat si asa e normal sa fie!). Deoarece in apartament mai locuieste si copilul major (21 ani) iar cei doi soti au hotarat, in linii mari, ca apartamentul (3 camere) sa ramana al "sotiei" iar masina (dupa finalizarea leasing-ului) sa revina "sotului", acestia au decis sa imparta astfel lucrurile:
1. apartamentul cu tot ce e in el (in afara lucrurilor personale ale "sotului") sa ramana al "sotiei";
2 autoturismul, dupa achitarea leasing-ului (99% platit de el pana in prezent - si mai are inca un an - plus asigurarile, inclusiv CASCO) sa ramana al "sotului"
3. dupa decesul mamei "sotiei" (singurul parinte in viata iar "sotia" unicul copil la parinti), apartamentul in care aceasta locuieste sa fie vandut iar jumatate din suma obtinuta sa revina "sotului". In cazul in care apartamentul mamei "sotiei" nu e mostenit integral de "sotie" si vandut, apartamentul de la punctul 1 va fi vandut imediat, jumatate din suma obtinuta urmand sa revina "sotului".
INTREBARI:
1. cum se poate legaliza o astfel de intelegere (partaj), cel mai repede si sigur?
2. care ar fi pericolul incheierii unei astfel de intelegeri?
3. sunt necesare si alte formalitati (acte, circa financiara ori altceva) ce trebuie incheiate pentru ca cele doua proprietati sa revina celor doi soti sau o prezentare la un notariat rezolva tot?
4. ce alte sfaturi ne puteti da la ambi soti pentru rezolvarea acestei probleme de partaj ("sotul" urmeaza sa locuiasca cu chirie pana ce va putea dobindi o locuinta pentru restul vietii sale, daca va mai putea obtine asa ceva)_
Multumesc, astept raspunsuri de la cei care pot oferii solutii!
S-a inceput o actiune de partaj bunuri comune in justitie sau se incearca partajarea bunurilor prin notariat?
Daca s-a promovat actiune in justitie se poate incheia o tranzactie care va fi semnata in fata judecatorului de ambele parti, aceasta reprezentand vointa partilor. Avantajul este ca nu se platesc taxele notariale care sunt foarte mari si nici nu se mai face documentatia cadastrala. De asemenea tranzactia ar fi supusa de judecator atentiei sale si va vedea daca aceasta contine ceva nelegal.
Daca se doreste partajarea voluntara prin notariat mai rapida, ar trebui sa va ganditi bine ce scrieti in acest partaj.
Conventiile pe care urmeaza sa le faceti intre voi, sotii, nu pot privi decat bunurile comune, dobandite in timpul casatoriei si nu bunuri care vor deveni bunuri proprii ale sotiei .
Sfatul meu pentru "sotie" este sa nu se complice in asemenea tertipuri. Faceti partajul...se va atribui apartamentul sotiei cu obligatia acesteia la plata unei sulte catre sot, se va atribui masina sotului cu obligatia acestuia la plata unei sulte catre sotie, se vor echivala sultele si se va vedea cine, ce mai are de dat si cui. Daca sotul accepta o asemenea tranzactie (ca urmeaza sa primeasca o suma de bani, insa intr-un viitor incert, mama sotiei traieste si poate trai multi ani de aci inainte), problema locuintei acestuia tot nu e rezolvata, chiria putandu-se intinde pe multi ani de acum inainte.
Nu s-a inceput o actiune de partaj de bunuri comune in justitie, considerandu-se ca o actiune notariala e mai facila si mai rapida (nu stiu cat e de scumpa?) Ideea e ca "sotul" trebuie sa paraseasca locuinta si, totodata, vrea sa nu "strice" caminul copilului si chiar al fostei sotii (chiar daca au divortat!) ...vrea doar sa plece dar sa aiba garantia ca mai tarziu (4-5 ani) va avea unde sa traiasca (o locuinta decenta dupa 28 de ani de munca !). Pana atunci o sa stea cu chirie (pe care spera sa o plateasca partial cu ajutorul serviciului, unde trebuie sa faca dovada ca nu mai are unde sa locuiasca !). Ce poate face? Asta e problema lor (fostul cuplu) !
Multumesc!
Si credeti ca peste 4-5 ani o sa aveti siguranta ca soacra va muri , ca sotia va vinde apartamentul si ca va va da jumatate din suma? Inseamna ca trebuie sa aveti mare incredere in ea daca acceptati asta. Ca sa nu mai spun ca nu puteti stii cati ani va trai soacra dvs. E ca si cum ati vinde pielea ursului din padure.
Este adevarat ca o actiune notariala este mai rapida si mai usoara insa si mai scumpa(foarte scumpa comparativ cu o tranzactie in fata instantei). Insa o actiune prin care dvs. practiv renuntati la dreptul pe care-l aveti asupra apartamentului, luati masina si gata... eu nu va recomand. Pentru ca o conventie pentru un eveniment viitor si nesigur ca indeplinire notarul nu va va face cu siguranta. Si nu aveti decat sa va bazati pe constiinta fostei sotii ca se va tine de cuvant si va va da jumatate din valoarea apartamentului atunci cand va muri mama eei si cand va vinde apartamentul....Prea multi de daca...si in timpul asta dvs. stati cu chirie.
Mai ganditi-va.
Este interzis sa se efectueze acte privind o succesiune viitoare. Daca va deceda sotia prima?...:-/
Soacra ce legatura are cu apartamentul acela? D-stra. sunteti proprietari sau aveti doar imbunatatiri efectuate la apartament? Detaliati putin..
Este foarte adevarat ce spuneti, dar cum as putea sa solutionez problema? Sotia nu are bani sa plateasca jumatate din casa (asta este deja cunoscut de sot!) masina este inca in leasing pana in 2009 august (el plateste singur in continuare si de la anul va ramane in proprietatea sa), iar casa nu o putem vinde (motive subiective). Ce ramane de facut? Sotul trebuie sa plece din apartament (asa a fost imtelegerea). Sotia este de acord cu vinderea apartamentului mamei sale (71 ani, sanatoasa tun!) dupa deces si preluarea mostenirii, precum si cedarea catre fostul sot a unei jumatati din suma ce va fi incasata. Pentru cazul in care se ivesc probleme de mostenire sau ..."va deceda sotia prima" ca sa o citez pe doamna de mai sus, am prevazut ca apartamentul detinut in comun de cei doi soti sa fie vandut de indata, iar jumatate din suma obtinuta sa revina sotului. Cum pot fi legalizate aceste doleante ale celor doi soti? Din acte trebuie sa mai rezulte ca sotul nu mai dispune de locuinta, in acest fel putand sa beneficieze de compensare la plata chiriei pe viitor, pana isi va putea cumpara o locuinta decenta, asa cum am mentionat in mesajul precedent.
Inca o data va multumesc si astept un raspuns mai consistent, nu dat in graba sau fara o citire atenta a celor enuntate anterior (tot pentru doamna de mai sus!)