Buna ziua,
va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
In situatia pe care o supun atentiei dvs. orice sfat este binevenit.
In luna aprilie 2008 tatal meu a decedat. In aceeasi luna , mama , in urma a trei AVC -uri , a paralizat ( este imobilizata la pat si nu vorbeste ). Precizez ca sunt singurul lor copil.
Exista doua titluri de proprietate care intra in dezbaterea succesorala : unul ( in comun cu mama ) pentru apartament si unul ( in comun cu alti trei frati ) pentru o suprafata de teren agricol ( in baza L 18 )
In aceasta situatie , de ce cine si in ce mod poate fi mama reprezentata la dezbaterea mostenirii ? ( banuiesc ca trebuie sa fie reprezentata de cineva chiar si in conditiile in care intentia mea este sa cedez partea mea din apartament in favoarea mamei ).
De asemenea care este rezolvarea pentru terenul agricol, in conditiile in care titlul de proprietate este comun pentru cei patru frati, dezbaterea mostenirii nu a fost efectuata, iar la ora actuala este aproape imposibil de realizat acest lucru avand in vedere ca doi dintre frati nu sunt in tara. Pentru partea tatalui meu cine intra in discutie ca mostenitori si cum pot obtine certificatul de mostenitor pentru partea care eventual mi s-ar cuveni ?
Cu deosebita stima
In cazul mamei dvs. va trebui sa va adresati autoritatii tutelare de pe raza de domiciliu si sa solicitati, in baza documentelelor doveditoare a starii grave desanatate a mamei dvs., insittuirea curatelei. In acest caz, sunt aplicabile disp. art.152-157 codul familiei. In fapt, oricum aveti grija de mama, dar va trebuie un document prin care sa o puteti reprezentasi sa-i administrati si bunurile ( dvs. sa fiti numita curator).
Cu aceste documente, notarul va intocmi certificatul de mostenitor pentru averea ramasa de la tata.
Cat priveste actul de proprietate pentru terenul agricol, chiar daca doi frati sunt in strainatate, ei vor putea sa trimita o procura de reprezentare pentru unul dintre fratii ramasi in tara si notarul va putea inscrie cota-parte din acel teren care vi se cuvine mamei si dvs. , realizand totodata si iesirea din indiviziune, pentru a cunoaste exact ce teren are fiecare.
Daca nu va intelegeti, sau costurile notariale vi se par prea mari, ramine varianta instantei de judecata ( pentru teren).
Multumesc foarte mult.
Sa inteleg ca ma pot prezenta la dezbaterea succesorala in numele meu si in numele mamei ( ca si curator ) fara sa se considere conflict de interese ?
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire
aurelia i iordache
Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune
arlandh
Buna seara!
Tatal meu a decedat in 2001 iar dupa el au ramas doi mostenitori: sotia (mama mea) si fiul(eu). Din diverse motive nu am dezbatutu succesiunea. ... (vezi toată discuția)