avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt in indemnizatie crestere copil iar societatea se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt in indemnizatie crestere copil iar societatea se radiaza..........

Buna ziua,
sunt in indemnizatie crestere copil pana in luna Mai 2012, iar societatea la care am lucrat va fi radiata, mai exact saptamana viitoare va fi dat anuntul in Monitorul Oficial. Persoana care se ocupa de inchiderea societatii m-a anuntat doar telefonic, si a zis ca, contractul de munca care este suspendat pt. indemnizatie va fi inchis cu Art.56/a, (dizolvare de drept). Cei de la ITM au zis ca nu se poate inchide cu Art.65, deoarece nu am cum sa fiu prezenta in preavizul de 20 zile, fiind suspendat contractul. Nu vreau sa raman cu contractul de munca deschis, deoarece firma este straina, si va fii foarte greu sa ii mai gasesc pt eventuale notificari sau stampila.
Procedura pe care o aplica firma pentru incheierea contractului de munca este legala ? Pot cu acest articol 56, sa primesc somaj dupa incetarea indemnizatiei in Mai 2012?
Va multumesc,
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:02, 28 Iulie 2011
Este o cauza de incetare neimputabila dv. asa ca beneficiati de somaj.
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii. - art.56 lit.a C.mun.

In acest caz, nu benefuciati de somaj intrucat acest temei de drept nu face parte din temeiurile de drept in baza carora fostii angajati pot beneficia de indemnziatia de somaj (art.5 din Normele de aplicare a legii nr.76/2002).
Si atunci cum ramane cu scopul legii, protectia persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj.
Chiar nu pot crede! O persoana care a comis o infractiune si este eliberata are dreptul la somaj (art.16 lit.f) desi pe perioada detentie nu a cotizat ba mai mult, a avut totul asigurat pe seama contribuabililor (asupra carora, poate, a comis infractiunea) inclusiv a celui care acum, din motive independente de el, ramane fara loc de munca.

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
Art. 5. - In sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
IV. c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitat autorizate potrivit legii, venituri mai mici decit valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;

Art. 17. - (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:@
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;

O hotarare de guvern "bate", din neglijenta, o lege data de Parlament?

Daca este asa sindicatele unde au fost?

Imi doresc ca asemenea situatii sa fie rezolvate pozitiv pentru cei in situatia utilizatorului nostru.


Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
ContSters42179, utilizator
Acestea sunt prevederile din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002:
Art. 5. Prin motive neimputabile , în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
..... .... .... Nu sunt actualizate conform noilor modificari aduse Codului Muncii ....
1. Pana la modificarea Codului muncii art.56(1), lit.a) cuprindea numai aspectul decesului salariatului (adica decedatul nu mai putea benficia de indemnizatie de somaj).
2. Acum el spune asa:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...
3. Agentia de Somaj va acorda indemnizatie de somaj in situatia dvs. deoarece este vorba de o concediere care nu va este imputabila. Ca intotdeauna cand legiuitorul modifica o lege "uita" sa modifice si altele care au legatura cu acea lege.
4. Dupa ce primiti decizia de concediere mergeti la Agentia de Somaj sa va inregistrati si veti primi explicatii si amanunte cum sa procedati dupa ce se termina CCC.

Alte discuții în legătură

Neconcordanta intre noul cod al muncii si legea 76/2002 referitor la somaj DoamnaIlenus DoamnaIlenus Stimati domni, Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma sprijini cu cateva sfaturi/indrumari pentru a reusi sa ies din situatia complicata in care ma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical & somaj valsib valsib Buna ziua, poti sa iesi in somaj daca te afli in concediu medical? Intreb deoarece sint operat pe coloana si recuperarea e greoaie si pentru c m medical ... (vezi toată discuția)
Somaj Anca1011 Anca1011 CU CE ARTICOL TREBUIE INCETAT UN CONTRACT DE MUNCA PENTRU CA RESPECTIVA PERSOANA SA POATA BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE SOMAJ? MULTUMESC! (vezi toată discuția)