Stimati domni,
Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a ma sprijini cu cateva sfaturi/indrumari pentru a reusi sa ies din situatia complicata in care ma aflu:
incepand cu data de 19.07.2010 am intrat in concediu de crestere a copilului care s-a incheiat in data de 14.05.2012 (fetita mea a implinit 2 ani in 13.05.2012). Intre timp, in data de 06.07.2011, societatea comerciala la care lucram a fost radiata de la Registrul Comertului ca urmare a dizolvarii. In consecinta, am primit o instiintare si m-am prezentat la sediul firmei pentru a-mi ridica adeverinta de vechime, carnetul de munca si nota de lichidare. In acea adeverinta scrie ca mi-a fost desfacut contractul de munca urmare a radierii societatii comerciale conf. art. 56, lit. a din Codul Muncii.
In noul Cod al Muncii (legea 40/2011), la art. 56 (Cazurile incetarii de DREPT a contractului individual de munca), lit. a se prevede ca: (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
In acest caz, motivul desfacerii contractului de munca nu este unul imputabil angajatului si nu ii ia acestuia dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj. Totusi, mergand pentru a depune dosarul la ALOFM sector 1 mi s-a spus ca nu au mai intalnit un caz asemanator si ca pentru dumnealor, litera A din cadrul articolului 56 nu imi da dreptul la somaj.
Intre timp am primit si sfatul unui consultant in domeniul resurselor umane de pe acest forum si mi s-a explicat ca situatia mea este complicata deoarece cand s-a modificat Codul muncii, prin Legea 40/2011 legiuitorul a "uitat" sa modifice si Legea 76/2002 iar Ministerul Muncii a "uitat' si el sa modifice Normele de aplicare a Legii 76/2002 asa incat incetarea CIM cu art.56, lit.a) din Codul muncii (modifcat si el prin aceasta lege) sa fie considerata din motive neimputabile salariatului. Dumnealui m-a sfatuit sa ma adresez cu o cerere scrisa catre ALOFM.
Ce pot face in acest caz? Cui sa ma adresez in afara de ALOFM?
Va multumesc mult!
Art.56 lit.a C.mun. nu a facut nici inainte de modificarea Codului Muncii din motivele de incetare a c.i.m. neimputabile salariatului, in sensul art. 17 alin. (1) din Legea nr.76/2002.
Prin urmare, nu cred ca este o omisiune a legislativului in acest sens .. Intr-adevar, normele trebuie sa fie modificate.
1. Eu v-am recomandat sa va adresati ANOFM (Agentiei Nationale de Ocupare e Fortei de Munca) deoarece Normele sunt propuse de aceasta.
2. Este posibil ca pana la modificarea si completarea Normelor sa dea o dispozitie scrisa la Agentia de Somaj respectiva sa va acorde indemnizatie de somaj (pentru ca "uitatea" le apartine).
Am discutat si azi cu cineva la ALOFM sector 1 (unde am depus dosarul) si mi s-a spus ca doamna director se consulta cu juristii si maine imi vor da un raspuns. Daca raspunsul va fi negativ, voi merge cu o sesizare la ANOFM si o sa postez rezultatul acesteia pentru a fi de folos si altor persoane aflate in situatia mea.
Va multumesc mult pentru precizare, acum am inteles diferenta intre competentele ALOFM sector 1 si ANOFM in situatia de fata!
Demisie si somaj?
123info
Lucrez de 2 ani de zile la o banca acum am de gand sa-mi dau demisia din initiativa mea ....(doar asa pot pleca de la ei) dupa demisie daca ma angajez undeva ... (vezi toată discuția)