avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dobanda legala.Actiune in anulare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dobanda legala.Actiune in anulare

Buna ziua!Am actionat in instanta o societate,pentru un debit scadent de cca 2 ani,pe somatia de plata.Am cerut instantei sa ne admita debitul plus dobanda legala si am cerut judecata in lipsa,nefiind din localitatea respectiva.Instanta a admis cererea.Acum am primit actiune in anulare din partea debitoarei,ca ei au platit cu 2 zile inainte de termenul judecatii,ca noi nu am invederat instantei acest lucru si in consecinta instanta sa anuleze hotararea.Pot depune o intampinare in care sa arat faptul ca ei au platit doar suma facurata exceptand dobanda legala,avand in vedere ca au folosit 2 ani banii nostri,au platit doar dupa ce am introdus actiune in instanta si oricum avem admisa dobanda legala de catre instanta.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 10:26, 28 Iulie 2011
Ar fi si indicat sa faceti acest lucru. In cel mai rau caz, ce se poate intampla este sa se modifice hotararea in privinta dobanzii legale care se va datora de catre debitor de la data scadentei si pana la data cand a platit. Cunoscandu-se momentul platii, dobanda se va calcula de la scadenta si pana in acea zi a platii. Banuiesc ca somatia de plata, prevedea dobanda de la scadenta si pana la data cand debitorul va plati, necunoscand judecatorul in acel moment data platii efective. Acest lucru se poate intampla in cel mai rau caz, sa se recalculeze dobanda legala. Platind cu intarzaiere, debitorul nu poate si exonerat de la plata dobanzii, care curge de drept in sarcina lui.
Multumesc pentru raspuns.Nu stiu care este modalitatea,mai precis cum anume se calculeaza dobanda legala.Exista o formula,banuiesc,dupa care se face acest lucru.Ma puteti ajuta?Multumesc inca o data.
In materie comerciala cuantumul dobanzii legale este egal cu dobanda de referinta a BNR, si daca nu ma insel este de 6,25% pe an. Nu trebuie sa calculati dvs. aceasta dobanda, trebuie sa solicitati judecatorului obligarea debitorului la plata dobanzii legale de la data scadentei si pana la data platii. In practica, calculul efectiv se face de catre executorul judecatoresc, intrucat debitorul nu prea plateste de buna voie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare penalitati robertsega32 robertsega32 Vrem sa dam in judecata pe baza OG 5/2001 un debitor. acesta are un rest dintr o factura neplatit din aprilie 2008. intre noi nu exista contract scris. ... (vezi toată discuția)
Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Penalitati bissy_ralu bissy_ralu buna ziua. daca o societate nu si-a insusit facturile prin semnarea lor dar le-a platit dupa data scadentei, se poate sa cer, in calitate de creditor, dobanda ... (vezi toată discuția)