buna ziua. daca o societate nu si-a insusit facturile prin semnarea lor dar le-a platit dupa data scadentei, se poate sa cer, in calitate de creditor, dobanda legala la acele facturi? mentionez ca pe factura era trecut faptul ca neplata la scadenta atrage penalitati de 0,2% pe zi de intarziere, dar cand am facut somatie de plata prin instanta, aceasta mi-a respins actiunea pe motiv ca nu erau semnate facturile si deci nu s-a facut dovada comunicarii lor:">
in ceea ce priveste acordarea penalitatilor, acestea vor putea obtinute daca exista contract ferm care sa stipuleze acest lucru. Intrucat va fost respins capatul de cerere solicitat prin procedura speciala, cea a ordonantei de plata, puteti cere penalitatile pe calea dreptului comun cu timbrajul corespunzator.
Insa, puteti cere dobanda legala, care curge de drept, potrivit codului comercial, de la data scadentei datoriei.
nu avem contract su societatea respectiva dar de la data respingerii somatiei si pana la data comunicarii hotararii, am primit notificare ca respectiva societate a intrat in procedura insolventei si trebuie sa ne inscriem creanta. e corect deci sa calculez dobanda legala la sumele de pe facturi?
Asa cum s-a spus si mai sus, in comercial, dobanda legala curge de la data scadentei facturilor - art. 43 Cod com. si OG 9/2000. Dar avand in vedere ca societatea este in insolventa, mai merita sa formulati declaratie de creanta pentru dobanzi? Luati in calcul taxa de timbru pentru declaratia de creanta si eventual pentru contestatia fata de neinscrierea creantei in tabel (pentru ca unii practicieni in insolventa resping inscrierea dobanzilor pe motiv ca nu exista temei pentru a solicita astfel de sume).