avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

prin somatia de plata ma pot indrepta si asupra administratorului societatii debitoare? De regula rezulta ca societatile nu mai au niciun bun iar noi nu mai recuperam nimic.
Cel mai recent răspuns: cristianus , utilizator 09:02, 13 Aprilie 2010
Procedura somaţiei de plată este cea mai simplă şi mai uzuală procedură care s-a elaborat ca urmare a necesităţii simplificării procedurii de recuperare a creanţelor de la debitori, legiuitorul dorind să pună la dispoziţia creditorului o acţiune prin care acesta să-şi poată valorifica dreptul de creanţă într-un timp scurt
şi fără parcurgerea altor etape, care sunt necesare pe calea dreptului comun. Sediul materiei este Ordonanţa 5/2001, modificată prin Legea nr. 295/2002 şi
prin Legea 195/2004.
Avantajele emiterii unei ordonanţe privind somaţia de plată sunt multiple. În primul rând, în ceea ce priveşte taxa de timbru aferentă introducerii unei astfel
de cereri, este de menţionat că taxa de timbru aferentă acestui tip de cerere
este una fixă, de 39 RON, indiferent de cuantumul creanţei, ocolindu-se
astfel timbrajul la valoare, întemeiat pe dispoziţiile Legii 146/1997, care poate
ajunge la sume considerabile, în funcţie de mărimea creanţei. În al doilea rând, creditorul nu mai este obligat să îndeplinească convocarea la conciliere directă a creditorului, în baza art. 720 Cod procedură civilă, care, de asemenea, este condiţionată de anumite termene şi condiţii de formă absolut necesare şi care sunt premergătoare cererii de chemare în judecată. În de judecată este în sensul respingerii cererii de emitere a somaţiei de plată, considerându-se că înscrisurile trimise prin poştă şi care nu poartă semnătura şi ştampila debitorului, nu reprezintă înscrisuri acceptate la plată, în sensul prezentat mai sus. Aşadar, înscrisurile constatatoare ale creanţei trebuie neapărat să aibă aplicate semnătura şi ştampila debitorului, pentru ca cererea de emitere a ordonanţei
privind somaţia de plată. Toate aceste condiţii trebuiesc întrunite cumulativ, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă ca neîntemeiată sau inadmisibilă, aşa cum se întâmplă deseori în practica instanţelor. Ca sa sintetizez, prin somatie de plata recuperezi creanta existenta de la soc. com..
O solutie ar fi procedura insolventei daca valoarea creantei este mai mare de 30.000 Ron, si daca se dovedeste ca administratorul a gestionat prost societatea se poate indrepta asupra patrimoniului sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire subiect: recuperare fond car Ynnutza Ynnutza Buna ziua Revin la subiectul deschis de mine cu ceva timp in urma cu o rugaminte. In urma discutiilor avute cu cei de la CAR am aflat ca pot obtine suma ... (vezi toată discuția)
Acte necesare deschidere procedura insolventa Cristianna Cristianna Buna ziua!Vrem sa cerem deschiderea procedurii de insolventa a unei firme debitoare.Ce acte trebuie sa anexam cererii?Avem factura stampilata si semnata cu ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata..ajutor... deea_lex deea_lex tot pierd somatii de plata pe motivul ca nu fac dovada primirii facturilor de catre debitor. este adevarat ca societatea la care lucrez nu si-a parstrat in mod ... (vezi toată discuția)