avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii pensionare anticipata partiala

Buna ziua,

As dori sa aflu definitia stagiului complet asimilat, in conditiile in care tatal meu doreste solicitarea pensionarii anticipate partiale.
Mentionez ca este nascut in anul 1951, are un total stagiu de cotizare realizat de 38 de ani 11 luni si 3 zile; din care in gr. I (lg. 3/1977) : 3 ani 10 luni 22 zile; in gr II (Lg. 3/1977) 11 ani 11 luni 1zile; conditii normale de lucru : 16 ani 1 luna 9 zile; sector agricol 1 an (din care suprapunere sect stat + agricol 1 an); stagiu asimilat 2 ani 6 luni si 11 zile.
In conformitate cu legislatia in vigoare stiu ca stagiul complet de cotizare pentru a solicita pensia anticipat partiala este de minim 35 de ani; intrebarea este daca tatal meu, cu cele descrise anterior indeplineste cuantumul minim pentru a putea solicita acest timp de pensionare.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ampredescu , utilizator 17:58, 29 Iulie 2011
Pentru a beneficia de pensie anticipata partial trebuie sa indepliniti doua conditii:
- varsta minima 60 de ani
- stagiul minim de cotizare 35 de ani
Alte reduceri, cum ar fi cea acordata pentru gr. de munca, si alte stagii asimilate, cum ar fi stagiul militar, nu se iau in calcul la acordarea pensiei anticipate partial (si nici anticipate pentru care trebuie un stagiu min. de 43 ani)
Multumesc pentru raspuns, inteleg deci, ca reducerile acordate pentru grupa de munca se calculeza doar in momentul in care se solicita iesirea la pensie pentru limita de varsta si stagiu de cotizare efectuat si nu in momentul in care se solicita pensionarea anticipata partiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

la ce varsta o sa beneficiez de pensia normala( nascut 1967) azer99 azer99 Am fos pensionat invaliditate in anul 2009 Stagiu de cotizare : in gr. II (Lg.3/1977)7 luni 5 zile conditii speciale 16 ani 10 luni 28 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala ContSters295942 ContSters295942 Buna dimineata Vin cu rugamintea de am lamuri in ceea ce priveste pensia mea , stagiu de cotizare 33 ani 2 luni 24 zile gr2(lg 3/1977) 12ani conditii ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)