avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare contract mandat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare contract mandat

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
1. Daca mandatarul nu-si respecta obligatia de plata a comisionului fata de mandant, cererea de chemare in judecata pentru recuperarea sumei se depune la instanta de judecata de la domiciliul mandantului?
2. Aceasta urmeaza calea actiunii privitoare la recuperarea drepturilor salariale, pentru care nu se plateste taxa de timbru?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Zagrean , Avocat 20:23, 27 Iulie 2011
1. Contractul de mandata nu este supsu legislatiei muncii , ci dreptului comun ... in speta, sunt incidente prevederile Codului Civil.

2. Actiunea in pretentii , intemeiata pe dispozitiile codului civil, este supusa platii taxelor judiciare la valoarea pretentiei solicitate.

3. Competenta in materie o conntituie instanta de la domiciliul paratului (mandantului)... aveti grija ca ati confubdat termenii ... Pentru prestatia realizata, mandantul se obliga sa plateasca Mandatarului un comision de ..... din valoarea .....
In functie de valoarea pretentiei , instanta competenta d.p.d.v material poate fi judecatoria sau Tribunalul.
1. ati facut o mica eroare;normal este ca mandantele sa achite comisionul mandatarului si nu invers.
2.depinde de natura mandatului.mandatul nu se confunda cu contractul de munca.astfel, taxa de timbru se va achita la valoarea sumei de bani solicitata ca si comision, conform legii 146/1997 privind taxele de timbru.
In functie de natura si valoarea comisionului, depinde si competenta materiala a instantelor de judecata( judecatoria sau tribunalul comercial)
3. actiunea poate sa imbrace mai multe forme, in functie de speta dedusa judecatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de chemare in judecata pentru decontarea navetei rodik_simo rodik_simo sunt cadru didactic si pe anul scolar incheiat nu am primit decontare pe nici o luna.am facut rost de cerere de chemare in judecata,am completat-o si am ... (vezi toată discuția)
Recuperare salar (venit) cristian p cristian p Va rog sa-mi spuneti, pentru a-mi recupera veniturile aferente unui contract de comision ( neplatite de 5 luni ) la care tribunal trebuie sa ma adresez : cel ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract mandat intre o pers juridica si [imputenicit] DIANA  IONELLA DIANA IONELLA Obiectul unui contract de mandat il constituie mandatarea de catre mandant a mandatarului conform art. 1535 Cod Civil in vederea recuperarii debitului conform ... (vezi toată discuția)