Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
1. Daca mandatarul nu-si respecta obligatia de plata a comisionului fata de mandant, cererea de chemare in judecata pentru recuperarea sumei se depune la instanta de judecata de la domiciliul mandantului?
2. Aceasta urmeaza calea actiunii privitoare la recuperarea drepturilor salariale, pentru care nu se plateste taxa de timbru?
Va multumesc
1. Contractul de mandata nu este supsu legislatiei muncii , ci dreptului comun ... in speta, sunt incidente prevederile Codului Civil.
2. Actiunea in pretentii , intemeiata pe dispozitiile codului civil, este supusa platii taxelor judiciare la valoarea pretentiei solicitate.
3. Competenta in materie o conntituie instanta de la domiciliul paratului (mandantului)... aveti grija ca ati confubdat termenii ... Pentru prestatia realizata, mandantul se obliga sa plateasca Mandatarului un comision de ..... din valoarea .....
In functie de valoarea pretentiei , instanta competenta d.p.d.v material poate fi judecatoria sau Tribunalul.
1. ati facut o mica eroare;normal este ca mandantele sa achite comisionul mandatarului si nu invers.
2.depinde de natura mandatului.mandatul nu se confunda cu contractul de munca.astfel, taxa de timbru se va achita la valoarea sumei de bani solicitata ca si comision, conform legii 146/1997 privind taxele de timbru.
In functie de natura si valoarea comisionului, depinde si competenta materiala a instantelor de judecata( judecatoria sau tribunalul comercial)
3. actiunea poate sa imbrace mai multe forme, in functie de speta dedusa judecatii.