Buna, am nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
Am cerut anularea unui contract facut in baza L 64/1995 referitoar la un imobil revendicat in baza L 10/2001, a carui restituire mi-a fost refuzata.
Lichidatorul PricewaterhouseCoopers a sustinut ca nu am interes in a promova cauza (printre altele deoarece imobilul mi-a fost restituit la 3 ani dupa ce am facut cererea) si astfel am trecut prin mai multe cicluri procesuale, ajungand cu recurs la Curtea de Apel Timisoara, unde s-a stabilit ca, contractul respectiv a incalcat prevederile exprese ale L 10/2001, fiind lovit de nulitate absoluta, ca atare cea de-a doua instanta a solutionat gresit cauza pe lipsa de interes.
Fiind trimis la Tribunal pentru rejudecare, am castigat apelul pe fond dupa care am ajuns cu recursul PwC-ului la Curtea de Apel, pe fond. Aici se admite recursul pe motivul ca prin hotararea data s-a incalcat competenta unei alte instante. Pentru a motiva acesta decizie, Curtea de Apel Timisoara, prin completul compus din pres. Carmina Orza, judecator Trandafir Purcarita (red.) si Lucian Lepadat, se declara ca contractul intre parti a fost intocmit in cadrul procedurii judiciare de faliment, in baza L 64/1995 si este un act comercial, competenta in materie revenind sectiei comerciale a Tribunalului. Referitor la incidenta L 10/2001, instanta motiveaza ca nu sunt relevante deoarece „actul este apreciat prin prisma elementelor intrinseci care il definesc si nu in raport cu elementele extrinseci, privitoare la aprecierea pe care tertul o da unui bun.” Nota mea - Tertul aici poate fi si Curtea de Apel ce in decizia irevocabila a apreciat incidenta prevederilor L 10/2001 asupra actului cand a solutionat irevocabil exceptia lipsei de interes.
In mod extraordinar, la finele motivarii deciziei gasim: „Curtea mai stabileste ca nu le este afectat dreptul de proprietate al reclamantilor, deoarece contractul a carui anulare se solicita nu impieteaza asupra drepturilor acestor… deci nu exista nici un fel de folos – material sau moral – susceptibil de a fi obtinut de catre reclamanti, prin anularea contractului in cauza.”
Prin acesasta ultima „dezlegare”, in afara obiectului deciziei de recurs, Curtea de Apel contrazice decizia irevocabila a aceleiasi Curti de Apel care a stabilit interesul nostru in a cere anularea contractului deoarece acesta este lovit de nulitatea absoluta fiind intocmit cu incalcarea prevederilor L 10/2001! De altfel, intreaga solutie contrazice decizia irevocabila precedenta, declarand ca irelevante prevederile L 10/2001 fata de contractul intocmit in baza L 64/1995 cu un imobil revendicat. Ca atare ultima decizie reprezinta efectiv un recurs la recurs!
Intrebarea mea este, pot sa fac, cu sanse de reusita, o contestatie in anulare in baza art. 318 din c.proc.civ pe motivul erorii materiale savarsite prin ignorarea (si contrazicerea) deciziei irevocabile anterioare ale aceleiasi instante? Sau aveti alte sugestii.
In opinia mea, ultima decizie, a pregatit campul de lupta in favoarea PwC-ului prin declamarea lipsei mele de interes, chiar daca aceasta a fost solutionata irevocabil?
In caz ca nu castig contestatia in anulare, cum se procedeaza cand sunt in acelasi caz doua solutii irevocabile contradictorii? Judecatorii aleg una dintre ele?
Va multumesc anticipat.
Eugen Szekely
www.pwcromania.com
Cel mai recent răspuns:
ghilgamesh , utilizator
03:56, 14 August 2008