avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... posibila contestatia in anulare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

posibila contestatia in anulare?

Buna, am nevoie de un sfat in urmatoarea problema:

Am cerut anularea unui contract facut in baza L 64/1995 referitoar la un imobil revendicat in baza L 10/2001, a carui restituire mi-a fost refuzata.
Lichidatorul PricewaterhouseCoopers a sustinut ca nu am interes in a promova cauza (printre altele deoarece imobilul mi-a fost restituit la 3 ani dupa ce am facut cererea) si astfel am trecut prin mai multe cicluri procesuale, ajungand cu recurs la Curtea de Apel Timisoara, unde s-a stabilit ca, contractul respectiv a incalcat prevederile exprese ale L 10/2001, fiind lovit de nulitate absoluta, ca atare cea de-a doua instanta a solutionat gresit cauza pe lipsa de interes.

Fiind trimis la Tribunal pentru rejudecare, am castigat apelul pe fond dupa care am ajuns cu recursul PwC-ului la Curtea de Apel, pe fond. Aici se admite recursul pe motivul ca prin hotararea data s-a incalcat competenta unei alte instante. Pentru a motiva acesta decizie, Curtea de Apel Timisoara, prin completul compus din pres. Carmina Orza, judecator Trandafir Purcarita (red.) si Lucian Lepadat, se declara ca contractul intre parti a fost intocmit in cadrul procedurii judiciare de faliment, in baza L 64/1995 si este un act comercial, competenta in materie revenind sectiei comerciale a Tribunalului. Referitor la incidenta L 10/2001, instanta motiveaza ca nu sunt relevante deoarece „actul este apreciat prin prisma elementelor intrinseci care il definesc si nu in raport cu elementele extrinseci, privitoare la aprecierea pe care tertul o da unui bun.” Nota mea - Tertul aici poate fi si Curtea de Apel ce in decizia irevocabila a apreciat incidenta prevederilor L 10/2001 asupra actului cand a solutionat irevocabil exceptia lipsei de interes.

In mod extraordinar, la finele motivarii deciziei gasim: „Curtea mai stabileste ca nu le este afectat dreptul de proprietate al reclamantilor, deoarece contractul a carui anulare se solicita nu impieteaza asupra drepturilor acestor… deci nu exista nici un fel de folos – material sau moral – susceptibil de a fi obtinut de catre reclamanti, prin anularea contractului in cauza.”

Prin acesasta ultima „dezlegare”, in afara obiectului deciziei de recurs, Curtea de Apel contrazice decizia irevocabila a aceleiasi Curti de Apel care a stabilit interesul nostru in a cere anularea contractului deoarece acesta este lovit de nulitatea absoluta fiind intocmit cu incalcarea prevederilor L 10/2001! De altfel, intreaga solutie contrazice decizia irevocabila precedenta, declarand ca irelevante prevederile L 10/2001 fata de contractul intocmit in baza L 64/1995 cu un imobil revendicat. Ca atare ultima decizie reprezinta efectiv un recurs la recurs!


Intrebarea mea este, pot sa fac, cu sanse de reusita, o contestatie in anulare in baza art. 318 din c.proc.civ pe motivul erorii materiale savarsite prin ignorarea (si contrazicerea) deciziei irevocabile anterioare ale aceleiasi instante? Sau aveti alte sugestii.

In opinia mea, ultima decizie, a pregatit campul de lupta in favoarea PwC-ului prin declamarea lipsei mele de interes, chiar daca aceasta a fost solutionata irevocabil?
In caz ca nu castig contestatia in anulare, cum se procedeaza cand sunt in acelasi caz doua solutii irevocabile contradictorii? Judecatorii aleg una dintre ele?

Va multumesc anticipat.

Eugen Szekely
www.pwcromania.com
Cel mai recent răspuns: ghilgamesh , utilizator 03:56, 14 August 2008
O contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 318 c.proc.civ si care ar sublinia eventuale greseli materiale in cazul relatat ar fi respinsa ca inadmisibila, la fel si una intemeiata pe teza a 2-a a aceluaisi texte de lege, omisiunea de a se cereceta un motiv de recurs. Cred ca ar fi mai indicat calea revizuirii in temeiul art. 322 pct. 7, unde s-ar putea pune problema unor hotariri contradictorii, cu "ansa ca ultima sa fie desfin>at# ca efect al retractarii.
Termenul de eroare materiala din textul art. 318 C.p.c. nu se interpreteaza extensiv. Nu cred ca aveti nici o sansa cu contestatia in anulare. In schimb revizuirea aratata de dl top dan 322 pct. 7 C.p.c. s-ar putea sa va ofere o sansa. Chiar una buna avand in vedere ca s-a incalcat autoritatea de lucru judecat.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Am nevoie de doua lamuriri aditionale

1. citirea art 322, paragraful legat de aplicarea revizuirii, indica ca se poate cerere revizuirea "unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul" ori in cazul meu s-a solutionat recursul pe motivul incalcarii competentei altei instante ceea ce pare sa nu-mi permita sa uzez de acest articol? Desi sunt intrutotul de accord cu sugestia dumneavoastra, art. 322 alin. 7 s-ar aplica perfect acestui caz. Cred ca ar merge si art. 322 alin 2 instanta pronuntandu-se si legat de interesul meu in litigiu, obiect deja deciz irevocabil prin decizia precedenta?

2. relativ la termenul in care trebuie sa depun cererea, art. 324 alin. 1 il stabileste la o luna pentru art. 322 alin. 7, dar eu am obtinut decizia din 22 mai 2008 doar ieri in 12 august 2008. Fara citirea deciziei nu puteam sa stiu ca motivarea incalca decizia irevocabila precedenta. Cum sa fac? Sa atac la Curtea Constitutionala prevederile art. 324 alin. 1 ce ma obliga la un termen 1 luna cand in mod normal deciziile de recurs nu sunt inca redactate? De fapt, vad ca astfel de incercari au fost respinse de Curtea Constitutionala...

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 14 August 2008
ghilgamesh, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen alexandru andra alexandru andra Buna ziua, Am rugamintea sa imi comunicati care este termenul in care ma pot adresa Instantei Supreme dupa ce recursul de la Curtea de Apel a fost ... (vezi toată discuția)
Pot sa inaintez o cerere de revizuire inaltei curti de casatie si justitie? mihami mihami Intr-un dosar la contencios am castigat la Tribunal, insa la Curtea de Apel am pierdut, pe \"motiv\" ca am solicitat anularea unei decizii tardiv, pe ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare minimus minimus in cazul in care doua curti de apel dau un raspuns in cazul unor drepturi ,diferite adica una a dat dreptul alta nu,actiunea a fost facuta prin sindicat in ... (vezi toată discuția)