avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

buna dimineata...(speta)lucrez ca gestionar intr-o societate de stat si in urma unui control,au fost constatate unele lipsuri in gestiune care provin din iulie 2010,in urma controlului s-a dispus sanctionarea mea cu reducerea salariului cu 5% pe 3 luni si acoperirea pagubei...Va rog sa-mi dati un sfat daca in conformitate cu art.252alin.1 din codul muncii se poate dispune aplicarea sanctiunii,avand in vedere ca fapta a fost savarsita cu peste 6 luni in urma.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 28 Iulie 2011
Sanctiunea este corecta , faptele au fost constatate acum in urma controlului nu in luna iulie 2010 , deci de la data luarii la cunostinta despre savirsirea abaterii disciplinare in termen de 30 de zile sa emis decizia de reducere a salariului cu 5%
este o sanctiune corecta , si usoara - putea merge pina la desfacerea CIM in mediul privat .
Pentru aplicarea sanctiunii disciplinare, decizia de sanctionare nu poate fi emisa mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Imposibilitatea antrenarii raspunderii disciplinare nu inlatura antrenarea raspunderii materiale a salariatului, pentru prejudiciul adus angajatorului. Dreptul la actiune pentru repararea prejudiciului material se prescrie in termen de 3 ani.
multumesc pt. bunavointa... ce se intelege prin "pentru aplicarea sanctiunii disciplinare,decizia de sanctionare nu poate fi emisa mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei"?...adica nu se poate aplica o decizie de sanctionare daca au trecut mai mult de 6 luni?...aici nu inteleg interpretarea legii(sau ce posibilitate am in fata instantelor)...
O sanctiune disciplinara poate fi aplicata doar in baza unei decizii de sanctionare disciplinara. Daca au trecut mai mult de 6 luni de la savarsirea faptei, atunci decizia nu poate fi emisa si nici sanctiunea disciplinara aplicata.
Raportat la speta dvs., sanctiunea disciplinara consta in reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni.
Aceasta sanctiune nu v-au aplicat-o corect.
Sunteti, insa, in continuare raspunzator pentru acoperirea prejudiciului pentru lipsurile din gestiune, care v-au fost imputate.

Cat priveste raspunderea materiala, va reproduc mai jos textul art.254 din Codul Muncii :

Art. 254

(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.

(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


Daca nu intervine acordul partilor sau paguba depaseste echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul trebuie sa va actioneze in judecata pentru recuperarea prejudiciului.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Codul Muncii nu mai reglementeaza raspunderea materiala , ci raspunderea patrimoniala ... aplicarea unei sanctiuni la un interval de timp mai mare de 6 luni de la data savarsirii faptei este tardiva. Prin urmare, daca mai sunteti in termenul de depunere a contestatiei impotriva deciziei de sanctionare o puteti face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune expirata astoria astoria La un control din anul anterior un salariat este propus pt sanctionare, se aproba emiterea decizei dar persoana care avea sarcina emiterii nu a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea din functie a unei persoane? andreya1202 andreya1202 buja seara, se poate cere schimbarea din functie a unei persone in urma abaterilor disiciplinare? Stiu ca cea mai dura sanctiune este desfacerea CIM. Eu ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, Exista vreun termen de clasare a cercetării disciplinare? Eu sunt cercetat disciplinar din Iulie si nici pana in prezent nu am primit un raspuns. ... (vezi toată discuția)