avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate politie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate politie

Buna ziua.Am 51 de ani si 4 luni,am iesit la penie din politie medical luna aceasta si va rog sa-mi spuneti daca pensia medicala se transforma automat in pensie ptr.limita de virsta,daca primesc salarii compensatorii (cite)la o vechime in politie de 28 ani .Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:31, 13 August 2011
1. De la pensie de invaliditate veti trece direct la pensie pentru limita de varsta, atunci cand veti implini varsta standard de pensionare prevazuta in anexa 6 a Legii nr. 263/2010.

2. Nu confundati ajutoarele acordate la iesirea la pensie cu salariile compensatorii! Cuantumul ajutoarelor care se acorda la iesirea la pensie persoanelor care au lucrat in sistem militar depinde de vechimea efectiva a acestora. Prevederea legala care reglementeaza cuantumul acestui ajutor este art. 20 din anexa VII a Legii nr. 284/2010, pe care il puteti citi mai jos.

ART. 20
(1) La trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcţie de vechimea efectivă ca militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personal civil în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază avută/avut în luna schimbării poziţiei de activitate, astfel:
Vechime efectivă:
- până la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 5 - 10 ani - un ajutor egal cu 6 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 10 - 15 ani - un ajutor egal cu 8 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 15 - 20 ani - un ajutor egal cu 10 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 20 - 25 ani - un ajutor egal cu 12 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- între 25 - 30 ani - un ajutor egal cu 15 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază;
- peste 30 ani - un ajutor egal cu 20 solde ale funcţiei de bază/salarii ale funcţiei de bază.
(2) Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, trecuţi în rezervă sau direct în retragere, respectiv ale căror raporturi de serviciu au încetat, cu drept la pensie de serviciu, înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare prevăzute de lege, mai beneficiază, pentru fiecare an întreg rămas până la limita de vârstă de pensionare sau, în situaţia în care pot desfăşura activitate peste această limită, până la limitele de vârstă în grad la care pot fi menţinute în activitate categoriile respective de personal, de un ajutor egal cu două solde ale funcţiei de bază, respectiv cu două salarii ale funcţiei de bază.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care beneficiază de plăţi compensatorii.
(4) În caz de deces al beneficiarului înainte de data plăţii ajutorului, acesta se acordă soţiei sau soţului supravieţuitor ori copiilor, iar în lipsa acestora, părinţilor, prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor alin. (1) şi (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara mates mates pe caz de boala se dau compensatori (vezi toată discuția)
Ajutoare la iesirea la pensie din politie dagruve dagruve Buna ziua.Am iesit la pensie (de invaliditate)din politie cu o vechime de 28 ani.Am inteles ca ,conf art.13 al.2 din Legea285 beneficiez de ajutoarele ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutoare si plati compensatorii k27vlad k27vlad M-ar interesa daca beneficiez de acordarea drepuirilor cuvenite odata cu trecerea mea direct in retragere in baza Ordinului ministrului apararii nationale nr. ... (vezi toată discuția)