Buna,
conform legii 62 medierea nu este obligatorie decat in cazul in care partile convin de comun acord sa parcurga si aceasta etapa in rezolvarea conflictelor de munca...pe de alta parte firma are un contract colectiv incheiat la nivel de unitate, negociat cu reprezentantii salariatilior, valabil pana in septembrie 2011 in care este stipulata medierea obligatorie, in caz de conflict de munca. In firma s-a constituit un sindicat reprezentativ (chiar si dupa legea noua) si au inceput negocierile la un nou contract undeva prin martie. Nimeni nu a atacat in schimb contractul colectiv negociat cu reprezentantii angajatilor. In acest caz contractul vechi mai are aplicabilitate si daca da este obligatorie medierea? De asemenea daca se ataca contractul colectiv in termen de 30 de zile (conform contractului inca in picioare) sau 45 de zile conform legii 62, pana la data expirarii, ar mai fi obligatorie medierea?
Angajatorul trebuie sa respecte CCM valabil pana in sept.2011.
Daca legea nu impune obligativitatea medierii clauza din contract prin care se stabileste obligativitatea este nula. Medierea este obligatorie numai daca partile, de comun acord, au decis acest lucru inainte de declansarea grevei ori pe parcursul acesteia.
Legea 62/2011 Art. 180: Medierea sau arbitrajul conflictului colectiv de munca este obligatorie/obligatoriu daca partile, de comun acord, au decis acest lucru inainte de declansarea grevei ori pe parcursul acesteia.
Medierea nu poate sa fie obligatorie pe nici o ramura de drept. Nici un mediator nu are voie sa medieze parti carora l-i s-a impus prezenta la mediere. Este obligatorie informarea cu privire la mediere, este cu totul altceva. Va duceti la acel mediator va face informarea, informarea trebuie sa fie gratuita, dupa care va declarati punctul de vedere, respectiv vreti sau nu vreti sa participati la mediere, luati procesul vb rezultat in urma informarii si va duceti in instanta sau unde vreti dumneavoastra. Atentie daca un mediator primeste la mediere parti despre care stie ca l-i s-a impus medierea, acesta poate pierde calitatea de mediator.
Daca partile convin de comun acord ca pentru solutionarea unui conflict de munca sa apeleze mai intai la institutia medierii si apoi in instanta , nu vad unde ar fi impedimentul .
Greva
badeaminel
Buna ziua , As dori sa stiu daca putem declansa Greva Generala avand CCM la nivel de unitate pentru neplata salarilor ,mentionez ca am avut o greva spontana de ... (vezi toată discuția)