avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare,cu clauza de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare,cu clauza de uzufruct viager

Buna ziua.Am si eu o nelamurire in legatura cu urmatoarea problema:in urma cu aproximativ un an,soacra mea i-a facut sotului meu contract de vanzare cumparare,cu clauza de uzufruct viager.Mentionez ca acesta mai are doua surori,una dintre ele locuind inainte cu noi in casa dar care la momentul incheierii actului era in relatii nu foarte bune cu familia sotului.Mai exact,a plecat din casa in urma unor scandaluri pe care ea le-a provocat,si-a renegat familia s.a.m.d.In urma cu cateva luni,aceasta s-a intors in casa parinteasca,si la aflarea vestii ca apartamentul i-a fost dat sotului,nu a fost foarte incantata.Deasemenea,am auzit niste discutii cum ca ar vrea sa intre in posesia acelui CVC.Intrebarea mea este urmatoarea:ce sanse ar avea sa atace acel contract sau daca ar putea fi reziliat.Pun aceasta intrebare deoarece,fiind de aproape 3 ani in aceasta casa,am investit foarte mult in ea:aparatura electrocasnica,amenajari,mobilier si as vrea sa stiu la ce ma ne putem astepta pe viitor de la surorile sotului.Mai pot spune ca nu am avut niciodata probleme cu soacra pana la reintoarcerea "fiicei risipitoare" si ca de cand a intervenit ea,relatiile sunt tot mai tensionate(dat fiind faptul ca soacra se lasa foarte usor influentata).Cumnata,inainte de a afla de acel act,chiar mie mi-a precizat ca acest apartament nu-i va ramane sotului meu pentru ca ea "a investit" in el acum ceva ani.In speranta ca ma poate ajuta cineva cu niste pareri,va multumesc anticipat si imi cer scuze daca postarea mea a fost destul de extinsa.O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 22:31, 3 August 2011
La decesul soacrei dvs , cumnata poate ataca acel contract de vanzare cumparare ca fiind o donatie deghizata. Este posibil.
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, incheiat cu unul dintre descendenti este prezumat a fi donatie deghizata, prin dispozitiile art.845 Cod Civil. Daca valoarea apartamentului incalca rezerva succesorala a surorilor sotului dvs., acestea vor putea solicita, dupa decesul soacrei, includerea in masa succesorala a cotei-parti din valoarea apartamentului corespunzatoare rezervei.
In aceste conditii, in masa succesorala va intra ca pasiv si contravaloarea imbunatatirilor pe care le-ati efectuat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri dar intrebarea mea este:cine dovedeste ca acel act este o donatie deghizata?In instanta,care sunt probele cerute pentru a se demonstra acest fapt?Se cheama martori,se fac anchete?Nu ma pricep la aceste probleme dar presupun ca in tribunal nu se merge pe supozitii ci pe fapte concrete si sunt constienta ca cele doua cumnate pot lansa multe afirmatii fara niciun temei.Multumesc inca o data!
Acest aspect nu trebuie dovedit. Este prezumat de lege.
In concluzie,dupa decesul soacrei,trebuie sa ne asteptam la acest verdict din partea "legii";cred ca procentul celor care raman proprietari "de drept",nu depaseste 10% din cazuri.Ideal ar fi fost sa se stie dinainte riscurile la care ne-am supus dar cine ar fi crezut ca un notar care spune ca acest tip de act este foarte greu de atacat,vrea de fapt sa incaseze banii cat mai repede si fara sa-l intereseze de soarta oamenilor.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie bkk bkk Buna ziua,am si eu o nelamurire In luna noiembrie 2009 soacra mea a facut sotului meu un contract de donatie.cu uzu fruct viager si scutire de raport sotului ... (vezi toată discuția)
contestare act vanzare cumparare apartament melcisor melcisor Buna ziua! Am si eu o nelamurire, va rog sa ma ajutati! [b]Se poate ataca in instanta un act de vanzare cumparare intre parinti si copii?[/b] Socrii mei ne ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vinzare-cumparare johnyro johnyro Sotia a avut un singur frate care a decedat.Acesta era casatorit si avea 2 copii.Pina sa decedeze acesta i-a convins pe mama lui si fratele mamei lui(unchiul ... (vezi toată discuția)