Sotia a avut un singur frate care a decedat.Acesta era casatorit si avea 2 copii.Pina sa decedeze acesta i-a convins pe mama lui si fratele mamei lui(unchiul lui si al sotiei mele)sa treaca toate bunurile lor(casa parinteasca+teren)pe numele lui,printr-un contract de vinzare-cumparare intre parti contra unei sume de bani fictive,fara chitanta,autentificat la un notar public,fara alti martori.Doresc sa stiu daca acest act de vinzare-cumparare poate fi anulat in instanta de catre mama lui+fratele ei(unchiul decedatului)si in ce conditii.Precizez ca de la deces au trecut 2 luni si sotia decedatului nu a efectuat succesiunea.
Rezolutiunea contractului de vanzare cumparare ar fi posibila daca mama Dvs. si unchiul ar fi de acord sa recunoasca ca nu a fost vanzare cumparare, adica ca nu s-a produs pret.
Dupa cum s-a mai discutat in aceasta tema de colegi mai experimentati, ei zic ca se anuleaza doar titlul cu care -sa facut transferul de proprietate, adica nu va fi vanzare cumparare, si se va considera o donatie deghizata, pentru ca nu s-a platit pretul.
soacra Dvs. mai traieste? Daca nu, si nu s-a mai facut mostenirea dupa ea, eventual se poate cere in instanta sa se aduca si acel imobil la masa succesorala, in anumite cote, si atunci poate ar primi un pic si sotia Dvs. si copii cumnatului Dvs. decedat.
Se poate cere anularea contractului doar in instanta. Problema e ca trebuie si un motiv pentru ca acesta cerere sa nu fie altceva decat o piredere de timp si de bani.
Un motiv intemeiat ar fi pentru neplata pretului - dar daca au trecut mai mult de 3 ani de la finalizarea acelor tranzactii de vanzare cumparare - actiunea s-a prescris.
Eu inteleg ca respectivii s-au razgandit, poate pe fondul unor animozitati cu sotia sau cine stie ce intamplari mai vechi - si judecatorul intelege ca om... dar nu va putea desfiinta niciodata contractele respective pentru asemenea motive.
Daca respectivele contracte vor fi considerate ca fiind niste donatii deghizate - mostenitorii unchiului si a mamei acestuia vor putea cere reductiunea lor pe motiv de liberalitate excesiva.
-multumesc de raspunsuri
-de la incheierea actului a trecut 12 ani
-problema este ca , cei doi nu s-au razgindit,dar se gindesc ca sotia decedatului ar putea vinde casa si locul si ei nu mai au unde sa locuiasca,neavind alt domiciliu