avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta

Buna ziua,
Mama mea are 56 de ani si 4 luni (nascuta pe 19.03.1955) si un stagiu de cotizare realizat de 32 ani, 5 luni si 24 zile, din care 16 ani si 1 luna in grupa II, stagiu aferent grupa 4 ani. In prezent beneficiaza de o pensie de invaliditate incepand cu data de 01.01.2009. Avand in vedere datele de mai sus, cand poate depune dosarul pentru pensionare la limita de varsta?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:48, 29 Iulie 2011
Varsta standard d epensionare este de 60 de ani (martie 2015) cu un stagiu complet de 30 de ani.
Pentru cei 16 ani de grupa beneficiaza de o reducere de 3 ani si 6 luni. Poate sa depuna dosarul la implinirea varstei de 56 ani si 6 luni.

Nu trebuie sa depuna dosar.
Legea 263/2010
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

H.G.257/2011
Art. 64. — (1) Pensia de invaliditate se transforma din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se acorda cuantumul si punctajul cel mai avantajos incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua in baza carui articol din legea 263/2010 se mentine ... incomod incomod BUNA ZIUA IN BAZA CARUI ARTICOL DIN LEGEA 263/2010 SE MENTINE PUNCTAJUL CEL MAI AVANTAJOS PENTRU PENSIONAR , IN CAZUL CAND , ... (vezi toată discuția)
Pensie ionelzan ionelzan am fost pensionar de invaliditate gr.II,din anul 2002, cf.deciziei am un stagiu de cotizare realizat de 37 ani si 7 luni, d.c. 10 ani in gr,II ,n.in 1949 luna ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sau pentru limita de varsta? lenusdaria lenusdaria Buna ziua, As dori si eu o lamurire.Mama mea este nascuta pe 27.06.1957 si este pensioanara pe caz zde boala ,gr2 ,din 2003.Stagiul de cotizare total este ... (vezi toată discuția)