As dori si eu o lamurire.Mama mea este nascuta pe 27.06.1957 si este pensioanara pe caz zde boala ,gr2 ,din 2003.Stagiul de cotizare total este de 31 ani,11 luni si 9 zile, lucrati in grupa a2a de munca 25 ani.Imi puteti spune cand v-a avea dreptul sa iasa la pensie anticipata sau pt limita de varsta.Si as dori sa stiu daca se incadreaza la pensie anticipata cat v-a fi penaliazarea?
Varsta standard este de 60 ani si 9 luni cu un stagiu complet de cotizare de 30 ani si 9 luni. Pentru cei 31 de ani desfasurati in conditii deosebite de munca beneficiaza de o reducere a varstei standard de 7 ani. Din martie 2011 poate sa depuna dosarul pentru pensie la limita de varsta si stagiu complet. Daca cuantumul acestei pensii va fi mai mic decat cel al pensiei actuale de invaliditate, va beneficia de pensia cea mai avantajoasa.
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.
Daca in momentul cand s-a pensionat de invaliditate,avea realizat un stagiu total de cotizare de 31 ani,11 luni si 9 zile(conditia este de 30 de ani si 9 luni) iar cei 25 de ani de grupa II-a sunt in procent de 100%,atunci pensia la limita de varsta va fi la 55 de ani si 3 luni(27/09/2012).Reducerea este de 5 ani si 6 luni din 60 de ani si 9 luni.Trecerea de la pensia de invaliditate la cea de limita de varsta se face din oficiu.
Legea 263/2010
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.