avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand ma pot pensiona pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand ma pot pensiona pentru limita de varsta

Sunt nascut in 13.06.1958, iar din 01.04.2004 sunt pensionat caz boala grad II . Pe decizia de pensie este inscris stagiu de 25 ani 7 luni si 11 zile din care 10 ani 1 luna 18 zile lucrate in grupa I, 10 ani in conditii normale si 5 luni 23 zile perioada asimilat, stagiu aferent grupa I - 5 ani, stagiu potential - 9 ani 4 luni si 19 zile. Cand se poate trece la pensie limita de varsta in conditiile cand am lucrat 10 ani 1 luna si18 zile in grupa I 100% si mai am si 5 ani de facultate la zi care nu au fost luati in calcul la decizia de pensionare medicala (nu am avut adeverinta de studii) ??
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:29, 5 Martie 2014
Limita de varsta la 60 de ani(13/06/2018).
Trecerea de la pensia de invaliditate la cea de varsta se face automat sau trebuie sa depun iar dosar in data de 13.06.2018??
Atunci pot sa depun si restul de documente pentru completare vechime , respectv anii de facultate si pot alege cuantumul de pensie mai avantajos ca bani?
Multumesc.
Legea 263/2010

Art. 82. - (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

1. Va recomand ca la data implinirii conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta sa mergeti dvs. la Casa de Pensii si sa ii atentionati de trecerea la aceasta pensie.

2. Va spun asta deoarece evidenta pe termene de trecere la pensie pentru limita de varsta, mai ales in cazul celor care au si perioade lucrate in grupe superioare de munca, nu este prea bine organizata si s-ar putea sa asteptati pana la varsta de 65 de ani (care este varsta standard de pensionare pentru dvs.).
in cazul meu pot beneficia de pensie de invaliditate nerevizuibila din acest moment (am revizuire in martie 2014) deoarece am stagiu 25 ani 7 luni si , stagiu potential - 9 ani 11 luni si 5 ani de facultate in total cca 40ani 6 luni,ceeace ar depasi 35 ani stagiu complet.

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei de pensionare doru54 doru54 Buna ziua Va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la 2 intrebari: 1) cu cat se reduce varsta de pensioare daca am in decizie 9 ani.5 luni si 10 zile lucrati ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare AdrianaStefaniaDragomir AdrianaStefaniaDragomir Buna ziua, Sunt nascuta pe 09. 07.1957, actualmente pensionata gradul II cu pensie revizuibila incepand cu 05. 03. 2010. Pe decizia de pensionare de boala, ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)