buna seara!as dori si eu ajutor din partea dvs deoarece nu stiu cum sa procedez.lucrez din luna ianuarie a acestui an la o firma.pana acum nu mi-am mai luat nici un concediu.oricum brand managerul firmei ne-a comunicat ca nu avem voie sa ne luam decat 5zile din cele 21 meritate.si sa ne luam 5zile la distanta de o luna.este normal acest lucru?au voie sa ne interzica sa ne luam concediul normal de 21 zile?suntem peste 20fete cu acelasi post.lipsa uneia nu ar fi mare problema,dar deoarece lucram in domeniul vanzarilor,probabil pt ei lipsa unei angajate inseamna mai putina productie,mai putini bani.
oricum problema mea este urmatoarea:as dori sa cer un concediu fara plata pt 1luna.cum sa ii expun patronului problema mea?trebuie sa plec in alta tara sa o ajut pe mama cu niste pb urgente.daca imi refuza cererea?va rog mult sa ma sfatuiti.multumesc
1.Angajatorul dvs. are obligatia sa respecte Codul muncii, care dispune:
Art. 143.
5) In cazul in care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel incat fiecare salariat să efectueze intr-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neintrerupt.
2.Concediul fara plata il puteti solicita in temeiul Codului muncii, care prevede:
Art. 148. (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Aduceti-i la cunostinta aceste prevederi legale si solicitati-i sa le respecte.In caz contrar, sesizati ITM despre incalcarile legii savarsite de angajatorul dvs.
Privitor la DURATA CONCEDIULUI FARA PLATA
Inteleg ca nu aveti contract colectiv de munca la nivelul firmei sau regulament intern.
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National prevee la art.6:1
(2) Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi
susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea
salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
Asadar, nici Codul muncii, nici CMUNN nu delimiteaza concediul fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. In sistemul bugetar HG nr.250/1992 republicata si modificata prevede la art.25 alin.3) acordarea unocr concedii fara plata "pe durate stabilite prin acordul partilor".
Ramane sa stabiliti de comun acord aceasta durata cu angajatorul dvs.
Conform Legii 53/2003 Codul Muncii mentioneaza:
Art. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna annual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
Art. 143
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 148
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Dreptul dvs la concediu de odihna sau fara plata, iar angajatorul trebuie sa respecte aceste drepturi indiferent ca ii scade sau ca ii creste productia ori vanzarea. Este fix problema lui.
Legea trebuie respectata de toata lumea.
Va multumesc f mult pt ajutor.Chiar astazi o sa merg la seful meu sa vb cu dansul.Sper sa inteleaga si sa nu avem probleme!O sa va comunic ceea ce am vb,poate ca nu mi se va acorda concediul si o sa am nevoie de un sfat din nou,desi sper sa nu fie nevoie.O zi buna !
catalin_just,ne imbolnavim,stiu!dar acum o saptamana 2 colege au fost date afara din acest motiv.si-au luat concediu medical in aceesi perioada si dupa ce s-au intors la serviciu,au fost chemate la sediu firmei sa li se comunice ca au fost date afara.si sa semneze ceva,probabil demisia.ce stiu eu este ca nu au semnat si ca merg mai departe.cert e ca la serviciu nu au mai venit.deci,e o pb si cu acest concediu medical,desi nu au deschis ancheta sa vada daca intradevar au fost bolnave.
apropo de pb mea,am vb azi cu brand managera mea si si-a dat acordul si ca acum totul depinde de cei de la personal sa isi dea si ei acordul.
acum as vrea o alta lamurire sa fiu sigura.lucrez de 7luni la ei.am dreptul la acea luna de concediu fara plata?sau mai putin?am nevoie de o certitudine
Alte discuții în legătură
Concediu de odihna
lala21
Buna ziua,sunt angajata la [Editat],si am observat ca la aceasta firma concediile se dau cand au sefii chef,de exemplu mie mi s-au dat 5 zile luna aceasta,mi ... (vezi toată discuția)