buna seara!as dori si eu ajutor din partea dvs deoarece nu stiu cum sa procedez.lucrez din luna ianuarie a acestui an la o firma.pana acum nu mi-am mai luat nici un concediu.oricum brand managerul firmei ne-a comunicat ca nu avem voie sa ne luam decat 5zile din cele 21 meritate.si sa ne luam 5zile la distanta de o luna.este normal acest lucru?au voie sa ne interzica sa ne luam concediul normal de 21 zile?suntem peste 20fete cu acelasi post.lipsa uneia nu ar fi mare problema,dar deoarece lucram in domeniul vanzarilor,probabil pt ei lipsa unei angajate inseamna mai putina productie,mai putini bani.
oricum problema mea este urmatoarea:as dori sa cer un concediu fara plata pt 1luna.cum sa ii expun patronului problema mea?trebuie sa plec in alta tara sa o ajut pe mama cu niste pb urgente.daca imi refuza cererea?va rog mult sa ma sfatuiti.multumesc
Nu conteaza de cat timp sunteti angajata. Puteti luat concediu fara plata. Codul Muncii nu spune niciunde ca trebuie sa ai X zile/luni lucrate in cadrul respectivei firme pentru a beneficia de acest drept. Spune doar simplu ca ai acest drept nu il conditioneaza de vechime la locul de munca.
Referitor la concediul fara plata, este posibil ca acesta sa fie solicitat / acordat retroactiv?!
In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala Codul Muncii instituie obligativitatea formularii cererii ce cel putin o luna inainte. Insa care este regula in cazul concediului fara plata pentru nevoi personale, avand in vedere ca acestea nu pot fi anticipate...
Multumesc
Pentru Dorutza:
Daca gasiti intelegere la angajator, va poate acorda si retroactiv concediu fara plata.
In cazul concediului fara plata pentru nevoi personale, modul de acordare si perioada sunt precizate in Contractul colectiv de munca sau in Regulamentul intern. Oricum ar fi, aveti nevoie de acordul angajatorului.
Concediu de odihna
lala21
Buna ziua,sunt angajata la [Editat],si am observat ca la aceasta firma concediile se dau cand au sefii chef,de exemplu mie mi s-au dat 5 zile luna aceasta,mi ... (vezi toată discuția)