avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa de intretinere cimitir- aplicata retroactiv cu ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa de intretinere cimitir- aplicata retroactiv cu majorari, penalitati si dobanzi abuzive?.

Buna ziua,
Va rog, am nevoie de sfaturi in urmatoarea problema.
O familie are un loc de veci cu 6 gropi intr-un cimitir. Acolo are inmormantati 12 membri. In ultimii ani de cand au devenit "la moda" gropile betonate si ornamentate cu tone de marmora, de cand oamenii nu mai au respect nici de lege nici de D-zeu, avand ca singur gand doar banii cat mai multi si cat mai usor dobanditi, administratiile cimitirelor nu mai supravegheaza sau se fac ca nu -i vad pe aceia care isi construiesc asemenea pseudomonumente. Astfel pamantul scos,in loc sa fie transportat intr-un loc amenajat, el este aruncat la intamplare pe mormintele alaturate si pe aleile de acces.
Familia in discutie, a tot rugat administratora incepand din anul 2007 mai intai sa nu se mai adauge acest pamant pe morminte, iar din 2008 au cerut sa se ia pamantul depus. In anul 2008 au inmormantat ultimul membru decedat . Deoarece crucile disparusera si mormintele fusesera reamenajate de cei ce sapau gropile si depuneau surplusul de pamamt, familia in cauza a constatat in 2008 ca groapa s-a nimerit jumatate pe mormant, jumatate pe poteca. Vazand ca nu se intelege cu administratora care zambind si rugandu-le sa mai astepte le tot promitea ca va rezolva, in semn de protest a refuzat sa mai plateasca taxa de intretinere. Acest calvar a durat pana in mai 2011 cand dupa ajunse la limita suportabilului au imers in mai multe audiente la directia cimitirelor si la primar si au reusit sa-i convinga sa ia surplusul de pamant care ajunsese atat de inalt incat acoperise postamentul de beton al imprejmuirii si felinarul pentru candela si lumanari dintre morminte .
Urmarea acestui litigiu: Administratia impreuna cu directia administratiei serviciilor publice si a cimitirelor, dupa ce s-a ridicat surplusul de pamant,dupa ce au remediat partial distrugerile produse la imprejmuire au trecut la "aplicarea legii"in mod unilateral. Au calculat valoarea taxei de intretinere datorata pentru perioada 2007 - 2011, la valoarea de 450 roni, la care au aplicat majori in valoare de 380 roni. Precizez inca o data ca familia in cauza nu a neglijat si nici nu a uitat sa plateasca taxa respectiva ci a refuzat plata ei ca unic mod de protest impotriva actiunilor de profanare a mormintelor si a distrugerilor.
Intrebarile sunt: e corect aplicata legea cu majorari, penalitati si dobanzi in aceasta situati? E corect ca familia respectiva pagubita deja, sa fie tot ea "pedepsita" pentru faptul ca administratia nu si-a facut treaba la timp ? Ce posibilitate are aceasta pentru a se apara impotriva abuzurilor in aceasta situatie? Au solicitat in scris sa li se spuna cum se justifica aceasta taxa de intretinere. Li s-a raspuns verbal : apa, electricitate si paza. Ce trebuie sa faca familia in cauza ca sa poata plati doar taxa de intretinere iar penalitatile daca chiar trebuie platite sa fie platite de cei cu adevarat vinovati si nu de victime?
Pe cei sanctionati cu majorarile respective , cine ii despagubeste pentru numeroasele drumuri la administratie , la DSP si la prima directie, pentru umilintele la care sunt supusi, cine le deconteaza timpul stresul si durerea ca nici mortii nu se mai pot odihni linistiti?
Va rog incercati sa va situati in locul acestei famili de pensionare si ajutati-o cu un sfat.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 21:11, 16 August 2011
Modalitatea de protest de neachitare obligatii financiare,nu are justificare legala in raport de nemultumirea depozitarii pamantului in vecinatatea postamentului imprejmuirii mormantului dvs
Va multumesc pentru raspuns dar cred ca nu ati inteles. Pamantul nu a fost depozitat doar in vecinatatea imprejmuirii locului ci si chiar in interior pe cele 6 morminte , acoperind si postament de beton si felinar, "stergand" locul mormintelor reale, distrugand partial imprejmuirea. M-ar fi interesat care ar fi fost modul de protest impotriva bataii de joc si care sa aiba si "justificare " legala, si daca este legal ca aceste persoane , pentru neplata la timp a taxei de intretinere, sa fie obligate la majorari, penalitati si dobanzi. In ce consta in aceasta situatie intretinerea care trebuie platita?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am o problema cu un loc de veci pe care incerc sa ... anla2 anla2 Buna ziua. Am o problema cu un loc de veci pe care incerc sa o rezolv dar abia acum am gasit un raspuns dat de ,,CONTSTERS234722 care m-a luminat si mi-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu ... Diana Feder Diana Feder Buna ziua! In luna mai 2021 am mers la mormântul bunicului meu din sat Vlădeni judetul Iași și spre surprinderea mea,am găsit în monument funerar al unei ... (vezi toată discuția)
Cine va raspunde pt un incident din cimitir? stulara stulara in urma cu 4 saptamani,fratele meu in varsat de 4 ani ,aflandu-se la o inmormantare impreuna cu parintii,s-a ''accidentat'' in urma desprinderii unei pietre ... (vezi toată discuția)