avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa judiciara de timbru


As dori o lamurire la urmatoarea situatie: am deschis un dosar de recurs pentru o mostenire impotriva hotararii date de instanta de fond. Conform incheierii de sedinta de la primul termen de judecata, am timbrat cu 50% din valoarea timbrata la fond. Din motive de sanatate nu m-am putut prezenta la termenul urmator si am trimis pe fax chitantele. Acum am primit citatie cu urmatorul termen in care mi se pune in vedere sa completez taxa judiciara de timbru pana " la 1,5% din valoare" - valoarea nu o conosc, nu s-a facut o evaluare a mostenirii la fond, iar daca s-ar face acum eu ar trebui sa platesc mult mai mult decat a platit reclamanta la fond. Va rog sa ma sfatuiti cum sa combat aceasta taxa, stiam ceva de 3 zile de la comunicare?
Ma poate ajuta cineva?

Cel mai recent răspuns: Marina72 , utilizator 14:55, 31 Iulie 2011
Puteti face cerere de reexaminare a taxei de timbru in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate.
In privinta modului de stabilire a taxei judiciare de timbru pentru recurs, exista doua posibilitati:
- 50% din taxa datorata pentru cererea sau actiunea neevaluabila in bani, solutionata de prima instanta;
- 50% din taxa datorata la suma contestata, in cazul cererilor si actiunilor evaluabile in bani.
Va multumesc pentru raspuns, insa desi am gasit cele doua posibilitati de stabilire a taxei in codul de procedura, situatia mea nu imi este clara deoarece:
-obiectul dosarului de fond a fost o succesiune pentru care deschiderea caruia s-a timbrat cu o suma; la recurs, la primul termen mi s-a pus in vedere "pune in vedere recurentei sa timbreze cu jumatate din taxa de timbru achitata la fond" - lucru pe care l-am facut, iar ulterior sunt citata cu conditia de a achita restul "pana la 1,5% din valoare".
Mostenirea nu a fost evaluata la fond s-au atribuit loturi in natura.Eu nu am acces la baza de date a notarilor pentru a obtine o evaluare si nici nu cred ca ar fi corect sa fac lucrul acesta, pe de alta parte nu gasesc in lege nimic legat de acei "1,5%". Judecatorul are dreptul sa stabileasca valori aleatoriu? Dupa parerea mea ma incadrez la prima situatie de "50% din taxa datorata pentru cererea sau actiunea neevaluabila in bani, solutionata de prima instanta?"
Va rog sa-mi raspundeti deoarece astazi este a treia zi de cand am primit citatia si ar trebui sa trimit ceva.
Va multumesc.
In cazul actiunilor care au ca obiect succesiune/iesire din indiviziune se achita la fond o taxa judiciara de 3% din valoarea masei partajabile. Acel 1,5% reprezinta 50% din taxa judiciara de 3%.
Actiunea dvs este evaluabila in bani, chiar daca loturile au fost atribuite in natura, fara obligatia de a achita sulta. La fond trebuie sa se fi stabilit o valoare a fiecarui bun care compune masa partajabila si o valoare a lotului ce se atribuie fiecarui mostenitor, corespunzator cotei sale.
Daca, prin inchiere sau citatie, vi s-a pus in vedere sa achitati taxa judiciara de timbru de 1,5%, fara a se indica o suma concreta, la urmatorul termen de judecata solicitati instantei sa calculeze si sa va comunice cuantumul taxei de timbru pe care o datorati.
Din momentul in care instanta a stabilit cuantumul taxei, curge termenul de 3 zile pentru a formula cerere de reexaminare a taxei de timbru, in cazul in care considerati ca acesta nu a fost corect stabilita de instanta.
Da, intr-adevar, intre timp m-am edificat si eu. Insa, dosarul de succesiune a fost deschis in 2008, iar legea 146/1997 a suportat modificari in 2010. Deci taxa platita la fond a fost de 19 ron/ fiecare cap de acuzare din cerere.De asta nu imi era clar ce este cu 1.5% si 50% din taxa de la fond caci nu picau in nici un fel.
Problema este ca nu s-a facut nici o evaluare a masei partajabile, deci nu este o suma in dosar, iar daca s-ar face acum o evaluare dupa baza de date a notarilor eu ar trebui sa platesc cu mult mai mult decat s-a platit la fond, lucru pe care nu l-am stiut cand am facut recursul, mai mult in nebunia mea de a nu depasi cele "3 zile" ieri am trimis deja pe fax o cerere de reexaminare, sper sa nu fi facut o gresala prea mare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru judiciar recurs. Marina72 Marina72 As dori o lamurire la urmatoarea situatie: am deschis un dosar de recurs pentru o mostenire impotriva hotararii date de instanta de fond. Conform incheierii de ... (vezi toată discuția)
Mostenire.partaj intre 2 mostenitori Marcello Marcello In speta la mostenire sunt 2 mastenitori,care nu s-au inteles asupra impartirii masei succesorale.Unul a deschis actiune de partaj in instanta.In acest caz, ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru judiciar recurs Marina72 Marina72 Am facut o cerere de reexaminare a taxei judiciare, aratand faptul ca am achitat deja 50% din valoarea achitata la fond de reclamanta si nu am cum sa achit ... (vezi toată discuția)