avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cod penal nou? schimbari?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cod penal nou? schimbari?

la art 178 si 184 cp la noul cp s-a schimbat ceva? doresc sa aflu deoarece sunt incadrat la aceste articole multumiri
Cel mai recent răspuns: ContSters192190 , utilizator 11:46, 1 August 2011
Actele sau faptele savarsite inainte de intrarea in vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi.
Noului Cod penal inca nu se stie ce modificari i se vor mai aduce si cand va fi aplicabil.
Se cunosc modificarile, e cu negru pe alb de ceva timp si va intra in vigoare la 1 octombrie 2011.
In primul rand uciderea din culpa(art 178 in prezent) v-a lua locul art. 192.
Se vor majora limitele pedepsei(1-5 sau 2-7 ani) cu jumatate in cazul in care fapta a produs moartea a doua sau mult de 2 persoana.
Legiuitorul a scos alineatul care majora pedeapsa in cazul in care faptuitorul conducea si era in stare de ebrietate sau avea o imbibatie alcoolica peste limita legala in momentul comiterii infractiunii.
Deasemenea si al. 4 nu mai este in noua reglementare.

Codul penal nou se va aplica si infractiunilor care au fost savarsite inainte de intrarea in vigoare dar pana la judecarea definitiva conform Principiului aplicarii legii penale mai favorabile, asta bineinteles daca legea noua e mai favorabila inculpatului.
Noul cod penal se poate aplica si pedepselor definitive si pana la executarea completa in baza art 6 NCP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal - uciderea din culpa zahariadan zahariadan unde as putea gasi noile articole din noul cod penal cu privire la uciderea din culpa (vezi toată discuția)
Cod penal claudiadiana claudiadiana sotul meu este condamnat la 3 ani inchisoare pentru ucidere din culpa (accident rutier). este arestat de 5 luni. as dori sa stiu daca in urma intrarii in ... (vezi toată discuția)
Va rog din suflet un raspuns! condamnare cu suspendare anamaria184 anamaria184 Sotul meu a avut un accident rutier in care a decedat o persoana,si vatamarea altei persoane, acum 3 ani si in sfarsit s-a dat sentinta dupa multe asteptari. A ... (vezi toată discuția)